ciagi
xkxixcxixax: zad.1
Dane : −8.−1...
Dopisz 3 kolejne wyrazy ciaguarytmetycznego 1 i oblicz sume 119 poczatkowych wyrazów.
zad.2
Dane: a12=4 ,a24=−4
Majac dane dwa wyrazy ciagu artmetycznego, wyznacz wyraz pierwszy
zad.3
Dane: 930,936....
Ktory wyraz podanego ciagu arytmetycznego jest równy 1356?
zad.4
Dane: 381, 330...
Ktore wyrazy podanego ciagu arytmetycznego sa mniejsze od 20? Dla kazdego ciagu podaj jego
roznice.
20 paź 14:00
20 paź 14:03
xkxixcxixax: Proszę o pomoc gdyż tego nie rozumiem
20 paź 14:05
Piotr:
a przeczytales/as to w ogole ?
−1−(−8) = r oblicz
20 paź 14:06
Mati_gg9225535:
z.1.
liczysz różnice miedzy drugim wyrazem a pierwszym, potem kolejno dodajesz ją do nastepnych
wyrazów ciągu
z.2.
a
24=a
12+12r − podstawiasz i wyliczasz r
a
1=a
12−11r
z.3.
a
1=930
a
2=936
a
n=1356
r=? liczysz r z a
1 i a
2
masz r: liczysz n∊N
+ ze wzoru na a
n =a
a+(n−1)r
z.4.
wyznaczasz wzór ogólny ciągu a
n tak jak w poprzednim zadaniu z niewiadomą n gdzie n∊N
+
wzór na wyraz ogólny zapisujesz w postaci nierówności a
n<20 i wyliczasz n∊N
+ dla których
wyrazy ciągu arytmetycznego są mniejsze od 20
20 paź 14:09
xkxixcxixax: Dziekuje
20 paź 14:42