`
xyz: 4x+9y=91 Jak to rozwiązać ? Wiem ,że trzeba zastosować algorytm Euklidesa.
19 paź 23:13
19 paź 23:17
xyz: Hmm ,a jaką metodą jest to rozwiązane ?
19 paź 23:28
aniab: euklidesem
19 paź 23:36
xyz: Ale chodz mi o metodę np: metoda Eulera ?
19 paź 23:42
w3o: metoda Bolzano−Dijkstry
19 paź 23:44
aniab: w ściągawce było algorytm euklidesa..dalej się nie wgryzałam
19 paź 23:54
AS:
Algorytm Eulera
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie 15*x + 26*y = 358
Wyznaczamy niewiadomą przy której jest mniejszy współczynnik
| | 358 − 26*y | | 13 − 11*y | |
x = |
| = 23 − y + |
| = 23 − y + t1 |
| | 15 | | 15 | |
Stąd otrzymujemy równanie 11*y + 15*t1 = 13
Wyznaczamy y
| | 13 − 15*t1 | | 2 − 4*t1 | |
y = |
| = 1 − t1 + |
| = 1 − t1 + t2 |
| | 11 | | 11 | |
Stąd 4*t1 + 11*t2 = 2
i dalej
| | 2 − 11*t2 | | 2 − 3*t2 | |
t1 = |
| = −2*t2 + |
| = −2*t2 + t3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 − 3*t2 | |
gdzie t3 = |
| czyli 3*t2 + 4*t3 = 2 |
| | 4 | |
| | 2 − 4*t3 | | 2 − t3 | |
Wyznaczamy t2 = |
| = −t3 + |
| = −t3 + t |
| | 3 | | 3 | |
skąd kolejno
t3 = 2 − 3*t
t2 = −2 + 3*t + t = −2 + 4*t ,
t1 = −2*(−2 + 4*t) + 2 − 3*t = 6 − 11*t
i ostatecznie
y = 1 − t1 + t2 = 1 − 6 + 11*t − 2 + 4*t = 15*t − 7
x = 23 − y + t1 = 23 − 15*t + 7 + 6 − 11*t = −26*t + 36
Rozwiązanie
x = 15*t − 7 , y = −26*t + 36 gdzie t ∊ C
20 paź 09:51