Prośba o przykłady.
Sławek: Witam!
| | 4 | | −152 | |
α = |
| π oraz α = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
Czy mógłby mi ktoś dać kilka przykładów podobnych żebym sobie rozwiązał?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o przykłady z kosmosu lecz o takie na podobnym poziomie.
Pozdrawiam!
19 paź 17:04
Aga1.: a co z nimi masz zrobić?
19 paź 17:07
Sławek: wyznaczyc sin,cos,tg,ctg α . Ja tak jakby podaje ich wartości ale nie korzystam z tabelki z
wartosciami lecz z takiego koła trygonometrycznego. dla przykładu pierwszego sin =
√2/2 cos
=
√2/2 tg = 1 ctg = 1 i to rozwiazany przykład
19 paź 17:10
Sławek: albo takie zadanka:
cosα = −1/2 i mam wyznaczyc do czego nalezy α
tu odpowiedzia jest: { 2/3pi , 4/3pi, −2/3 pi , −4/3 pi }
albo:
b) sinα ≤ − 1/2 a odpowiedzia jest < 7/6pi , 11/6pi> u < − 2/3pi , pi/6>
19 paź 17:20
krystek: | | π | | π | |
x=π− |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
19 paź 20:12
19 paź 20:12