działania
joj: wartosć której liczby Aczy B jest większa od liczby C=10−⁹
3*5²*5⁻⁴ −2*(5⁻³)²
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
(5²)⁻⁷:5⁻¹⁵
2⁻⁷:2⁴ − 2 ⁻⁸*2⁻⁴
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
2⁻³
19 paź 11:46
19 paź 11:54
joj: ten Wolphram Alpha to cholernie przydatne narzędzie − nie pomyślałem o tym .Mam nadzieję że
przetłumaczę to dziecku /nie mojemu /..
Ewentualnie poproszę o małą rozpiskę ok?
19 paź 12:02
aniab: odjęcie od 3/25 bardzo małej liczby jaką jest 2/56 nie zmieni zbytnio góry
(3/25) / 5 = 3/125 = 0,024 >>>>> 0,000000001
19 paź 12:16
joj: nie no kurcze nie rozumiem − dało by sie działaniami − pomału ?
19 paź 12:32
aniab: (mnożenie(dzielenie) potęg o tych samych podstawach to dodawanie(odejmowanie) wykładników
potęga do potęgi to mnożenie wykładników ..str
186
| 3*5−2 − 2*5−6 | | 3*5−2 | |
| ≈ |
| wyrzuciłam to co po minus bo małe |
| 5−14:5−15 | | 5 | |
=3*5
−3 = 3/125 = 0,024
19 paź 12:41
pigor: ... , otóż po wykonaniu działań
A=5−7(3*54−2) i
B=2−9, zaś
C=10−9,
| | A | | 5−7(3*54−2) | | 5−7(3*54−2) | |
to |
| = |
| = |
| = |
| | C | | 10−9 | | 2−9*5−9 | |
| | 5−7+9(3*54−2) | |
= |
| = 52*(3*54−2*29 >1 ⇒ A>C , czyliA>10−9 , |
| | 2−9 | |
analogicznie −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | B | | 2−9 | | 2−9 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| =5 9 >1 ⇒ B>10−9 |
| | C | | 10−9 | | 2−9*5−9 | | 5−9 | |
19 paź 13:33
joj: bardzo dziękuję − tyle informacji wystarczy napewno bym sobie przypomniał w czym rzecz
20 paź 10:18