wykonaj działanie (funkcje wymierne)
kaka9482:
wykonaj działanie (funkcje wymierne)
| | 3x+6 | | x+2 | | 5 | | 3 | | 3 | |
( |
| − |
| ):( |
| + |
| − |
| ) |
| | x3+x2+x+1 | | x3−x2+x−1 | | x2+1 | | 2x+2 | | 2x−2 | |
18 paź 22:37
Amaz:
Już to widzę jak komuś chce się to robić...
18 paź 22:42
Piotr:
18 paź 22:46
Mati_gg9225535: mi sie chce
18 paź 22:49
18 paź 22:50
Mati_gg9225535: chce ale nie powiedzialem ze zrobie
18 paź 22:52
ewa: | | 3(x+2) | | x+2 | | 5 | | 3 | | 3 | |
( |
| − |
| ):( |
| + |
| − |
| )= |
| | (x2+1)(x+1) | | (x2+1)(x−1) | | x2+1 | | 2(x+1) | | 2(x−1) | |
| 3(x+2)(x−1)−(x+2)(x+1) | |
| : |
| (x2+1)(x2−1) | |
| 10(x2−1)+3(x−1)(x2+1)−3(x+1)(x2+1) | |
| =... |
| 2(x2+1)(x2−1) | |
18 paź 22:53
Piotr:
a dziedzina to co ?
18 paź 22:54
Amaz:
No własnie, a skąd się wzięła druga linijka? Ja nie umiem tak szybko mnożyć...
18 paź 22:56
ewa: | | 2(x+2)(x−2) | | 2(x4−1) | | 4(x2−4) | |
= |
| * |
| = |
| =1 |
| | x4−1 | | 10x2−10−6x2−6 | | 4x2−16 | |
18 paź 22:58
ewa: Po co dziedzina, nie rozwiązuje żadnego równania
18 paź 23:00
pigor: .. a ja już mam odpowiedź − ładna − równa
1 i x∊R\{−1,1,−2,2} . ...
18 paź 23:00
pigor: ... ale masz wyrażenie wymierne
18 paź 23:01
Piotr:
tak czy inaczej powinno sie napisac dziedzine wyrazenia
18 paź 23:01
pigor: ... za brak dziedziny wyrażenia wymiernego masz np. 1 punkt z głowy . ...
18 paź 23:04
ewa: Druga linijka : Wspólny mianownik dla wyrażeń z pierwszego nawiasu to ;
(x2+1)(x−1)(x+1) czyli w skrócie (x2+1)(x2−1) i sprowadzam do wspólnego mianownika:
czyli pierwszy ułamek (licznik i mianownik) mnożę przez (x−1) , a drugi ułamek rozszerzam
przez (x+1)
Zapisałam to od razu na " wspólnej kresce"
Wspólny mianownik dla drugiego nawiasu to : 2(x2+1)(x+1)(x−1) co w skrócie daje
2(x2−1)(x2+1) albo jeszcze krócej 2(x4−1). i trzeba te ułamki po prostu sprowadzić do
wspólnego mianownika.
Jeśli potrzebujesz to rozpisz to sobie dokładniej, bo ja pewne operacje wykonałam w skrócie
18 paź 23:10
kaka9482: Już wszystko wiem. Dziękuję bardzo
18 paź 23:23