matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działanie (funkcje wymierne)
kaka9482:
wykonaj działanie:
x
1
x
1−x
(
−
):(
+
)
x
3
−1
x
2
x
2
+x+1
x
2
18 paź 21:51
Eta:
założenie x≠0 i x≠1 x
3
−1=(x−1)(x
2
+x+1)
x*x
2
−1(x
3
−1)
x*x
2
−(x−1)(x
2
+x+1)
:
=
x
2
(x
3
−1)
x
2
(x
2
+x+1)
1
x
2
*(x
2
+x+1)
x
2
+x+1
1
*
=
=
x
2
(x
3
−1)
x
3
−x
3
+1
(x−1)(x
2
+x+1)
x−1
18 paź 22:00
kaka9482:
dzięki
18 paź 22:17