ratunku
Girasol: rozwiąż nierównoś x+2x2−4x+4−1≥1x−2
18 paź 20:36
Ingham: pierw dziedzina, potem pomyślimy dalej
18 paź 20:37
krystek: Dziedzina D=R/{..}
pomnóż obustronnie przez (x−2)2
18 paź 20:37
Girasol: D=R\{2}
18 paź 20:39
krystek: ok
18 paź 20:40
Girasol: nie mam pojęcia
18 paź 20:41
Ingham: dobrze,
x
2 − 4x + 4 = (x−2)
2
| x+2 | | 1 | |
| − 1 ≥ |
| / * (x−2)2 |
| (x−2)2 | | x−2 | |
x + 2 − (x−2)
2 ≥ x − 2
i jedziesz dalej
18 paź 20:42
Girasol: i co dalej ?
18 paź 20:50
krystek: nierówności kwadratowych nie miałeś na lekcjach?
18 paź 20:52
Girasol: wyszło x ≥3 to chyba źle
18 paź 21:01
krystek: Zapisz jaką nierówność otrzymałeś
18 paź 21:04
Girasol: nie potrafię tego zrobic
18 paź 21:06
krystek: a chodzisz do klasy?
18 paź 21:13
Girasol: bardzo prosze o pomoc
18 paź 21:14
Girasol: 3 gim
18 paź 21:14
18 paź 21:14
krystek: W gimnazjum nie ma nierówności wymiernych!
18 paź 21:15
Girasol: no wiem
18 paź 21:16
Girasol: kurde załapałem

tak to jest jak się robi masę rzeczy na raz i na niczym nie idzie się skupic
matematyka wymaga skupienia
18 paź 21:18
Girasol: dzx z pomoc początek się przydał
18 paź 21:18
krystek: To super!
18 paź 21:19