Wyznacz .
Nowy.: Witam. Proszę o pomoc.
Wyznacz liczbę rozwiązań równań.
a) (√2−1)x2+4x+4{2}=0
b) −1/4x2+PIx−10=0
18 paź 16:55
PuRXUTM: w pierwszym liczysz Δ jeżeli Δ>0 2 rozwiązania jeżeli Δ=0 jedno rozwiązanie jeżeli Δ<0 brak
rozwiązań
w drugim nie wiem o co chodzi z tym PIx napisz jeszcze raz
18 paź 17:21
Nowy.: 3,14(pi) razy x. A w tym pierwszym jak zacząć ? Jakoś uporządkować ?
18 paź 17:32
PuRXUTM: (
√2−1)
x2+4x+4
√2=0
Δ=4
2−4(
√2−1)(4
√2=... dokończ
| | 1 | |
Δ=π2−4(− |
| )(−10)=... dokończ |
| | 4 | |
18 paź 17:36
Nowy.: Niestety. Nie kumam tego

.
18 paź 17:42
18 paź 17:44
Nowy.: Tamte wzory itd umiem. Ale takie przykłady mnie przerażają. I nie wiem co i jak.
18 paź 17:52
PuRXUTM: ale czego nie wiesz ? Podstawiasz do wzoru Δ=b2−4ac
jeżeli Δ>0 2 rozwiązania Δ=0 jedno rozwiązanie Δ<0 brak rozwiązań − tutaj nie ma nic
skomplikowanego
18 paź 17:54
Nowy.: delta= 42−4(√2−1)(4√2)=0
i a=42 b 4({2}−1 c 4{2} tak ?
18 paź 18:02
PuRXUTM: Δ=42−4{√2−1)(4√2)=16−4(8−4√2)=16−32+16√2=16√2−16
Δ>0 dwa rozwiązania
18 paź 18:07
Nowy.: A mógłbyś mi rozwiązać te 2 przykłady ?
18 paź 18:11
PuRXUTM: no właśnie pierwszy rozwiązałem

przeanalizuj i drugi spróbuj sam i napisz odpowiedź to Ci
sprawdzę
18 paź 18:12
Nowy.: −1/4x2+πx−10=0
Δ=π2−4(−1/4)−10
Δ=π2+1−10
Δ=π2−9
Dobrze ?
18 paź 18:26
PuRXUTM: ma być Δ=b2−4ac a nie Δ=b2−4a−c spróbuj jeszcze raz
18 paź 18:28
Nowy.: Δ=π2−4(−1/4)*10
Δ=π2+1*10
Δ=π2+10
Teraz musi być dobrze.
18 paź 18:33
PuRXUTM: no niestety z tym musi to bym się nie zgodził
| | 1 | |
Δ=π2−4(− |
| )*(−10)=... jeszcze raz.... |
| | 4 | |
18 paź 18:38
Nowy.: Wynik to
Δ=π2−10
18 paź 18:48
PuRXUTM: tak teraz zgadza się

− za wytrwałość
18 paź 18:52
Nowy.: Zapomniałem o − i całe zadanie poszło do kosza.. Ah ta kochana matma. Dzięki za pomoc i też
wytrwałośc. Pozdrawiam ; ).
18 paź 18:53