Funkcja
Marta: funkcja f jest określona wzorem f(x)=5x+√2 . Wyznacz wzór funkcji liniowej g, której wykres:
a) jest równoległy do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt P(1, 5+√3)
b) przechodzi przez punkt P(4, √2 − 2) i przecina oś y w tym samym punkcie co wykres funkcji
f
18 paź 15:26
MQ: W a) zastanów się, jaką stałą trzeba dodać do f(x) aby nowa funkcja przechodziła przez P.
w b) oblicz wsp. miejsca zerowego i wtedy masz dwa punkty, przez które musi przechodzić prosta
−− wyliczasz jej równanie na podst. wzorów z tablic.
18 paź 15:47
Marta: tylko ja właśnie nie pamiętam, bo dosyć dawno to robiłam a koleżance chcę pomóc
18 paź 15:50
MQ: a) g(x)=5x+b −− bo skoro ma być równoległa, to wsp. kierunkowy musi być taki sam
Podstawiasz punkt P i dostajesz:
5+
√3=5*1+b
wyliczasz b
b) Wyliczasz miejsce zerowe:
0=5x
0+
√2 ==> x
0=−
√2/5
Masz dwa punkty: O(=−
√2/5;0) i P(4;
√2−2)
znajdujesz z wzorów w tablicach albo stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
równanie prostej
18 paź 15:55
Marta: dziękuję bardzo
18 paź 15:57
Marta: ale i tak nie wiem zbytnio jak wyznaczyć ten końcowy wzór
18 paź 16:05
MQ: Poczytaj sobie uważnie ten link, który ci podałem, tam wszystko jest jak na dłoni.
18 paź 16:08
Marta: już wiem. dzięki
18 paź 16:09