zadanie
Asia: czy x2−49 to = (x−7)2 ?
18 paź 13:52
ICSP: nie
18 paź 13:53
Asia: czemu nie?
18 paź 13:54
ICSP: bo :
(x−7)2 = x2 − 14x + 49 ≠ x2 − 49
18 paź 13:55
Asia: ach wiedzialam ze jest nie tak a kolezanka mi wmawiala ze to dobrze.. moge prosic o podpowiedz
jak to rozpisac?
18 paź 13:56
18 paź 13:57
ICSP: x2 − 72 = ..
skorzystaj ze wzoru a2 − b2
18 paź 13:57
18 paź 13:57
Asia: bedzie (x−7)(x+7) ?
18 paź 13:59
ICSP:
18 paź 14:00
Asia: hura udalo mi sie jutro w szkole pokaze kolezance
18 paź 14:01
ICSP:
18 paź 14:06
Asia: a czy 9x2−30xy+25y2= (3x−5y)2?
18 paź 14:07
ICSP:
18 paź 14:08
Asia: mam 12 lat i troche rywalizuje z kolezanka z klasy mam siostre 5 lat starsza i staram sie robic
jej zadania nie umiem zrobic jednego podpunktu 2a2−2ab−3a+3b= przeciez nie ma tutaj x
zadnego ani kwadratu na koncu... o co chodzi?
18 paź 14:11
ICSP: 2a2 − 2ab − 3a + 3b = 2a(a−b) − 3(a−b) = (a−b)(2a − 3)
nie zawsze musi być x oraz y.
18 paź 14:12
Asia: dziekuję bardzo za pomoc
18 paź 14:13