rozwiaz rowanie
Emil: rozwiąż równanie a) x3−3x−2=0 b) x3+2x2−3x−10=0 c) x3−4x2=5x−20 prosze o pomoc
18 paź 13:39
ICSP: a,b − twierdzenie Bezout'a połączone ze schematem Hornera powinno zadziałać
c − zwykłe grupowanie czynników. Tylko przerzuć najpierw wszystko na jedną stronę.
18 paź 13:41
Emil: c rozumiem na 1 strone i przyrównac do 0 ale a b jakies twierdzenia przykro mi ale nie jestem
amtematykiem i nie znam sie na tym i nie ma co sie chwalic jakimis twierdzeniami bo ja w
innych dziedzinach znam twierdzzenia a jak ktos prosi o pomoc to pomagam a nie udaje alfe i
omege
18 paź 13:43
ICSP: Mogę ci je wszystkie rozwiązać kompletnie tylko po co ?
Po to żebyś sobie przepisał rozwiązanie i miał z głowy zadanie domowe ?
18 paź 13:44
Emil: nie prosze o zrobienie 1 przykladu a bym mogl se wzorowac
18 paź 13:47
ICSP: x
3 − 3x − 2 = 0
a
0 = 2
dzielniki a
0 : ± 1 oraz ± − 2
kandydaci na pierwiastki to : 1 v −1 v 2 v −2
sprawdzam po kolei :
w(1) = 1 − 3 − 2 = − 4 ≠ 0 − odpada
w(−1) = −1 + 3 − 2 = 0 −

czyli x = −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Można wiec podzielić go schematem Hornera
przez
(x+1) :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html − tutaj masz jak się dzieli
po podzieleniu otrzymasz : x
2 − x − 2
czyli nasz wielomian można zapisać :
w(x) = x
3 − 3x − 2 = (x+1)(x
2 − x − 2) = (x+1)
2(x−1)
wyznaczenie pierwiastków nie jest już problemem.
18 paź 13:52
Emil: dziekuje
18 paź 13:55