rozłóz wielomian na czynniki
jola93: 9x3 + 125=0
7x3 − 64=0
6x3 − 8=0
5x3 + 27=0
17 paź 23:05
17 paź 23:06
17 paź 23:06
PuRXUTM: kurcze chyba nie o to chodziło

jedziesz ze wzoru a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
17 paź 23:08
aniab: rozłóż na czynniki miało być
17 paź 23:08
ICSP: 3√9 = 3

Cóz to za nowa matematyka
17 paź 23:08
PuRXUTM: no rzeczywiści źle

przepraszam
17 paź 23:09
asdf: 9x
3 = 125 /
3√
3x = 5
6x
3 − 8 = 0
6x
3 = 2
3
3√6x = 2
17 paź 23:09
ICSP: 9x3 + 125 = (3√9x + 5)(3√81x2 − 53√9x + 25)
17 paź 23:10
asdf: tez sie haplem:
9x
3 = 125 /
3√
3√9x = 5
17 paź 23:10
ICSP: kolejny który nie wie co znaczy rozłożyć na czynniki
17 paź 23:11
ICSP: jak już bardzo chcecie :
17 paź 23:11
PuRXUTM: chcemy bardzo
17 paź 23:14
ICSP: Co się z wami dzieje
17 paź 23:14
jola93: nic nie rozumiem

moze mi ktos krok po kroku wytłumaczyc?
przeciez 9x
3= −125
własnie nie rozumiem jak rozłozyc liczby typu 9 5 6
bo gdyby było 8 to wiem jak
17 paź 23:16
ICSP: po prostu zapisujesz 9 jako (3√9)3 i dalej robisz już ze wzorku
5 = (3√5)3
6 = (3√6)3
17 paź 23:18
jola93: ok kumam
chciaz myslałam ze te czynniki beda ładniejsze w nawiasach
17 paź 23:46
ola39:
są piękne
18 paź 00:13