paweł: PC walca wynosi 80pi Obwod przekroju osiowego 40pi Oblicz V
3 cze 15:18
Jakub: Poczytaj najpierw o walcu tutaj
1002
Wzór na pole całkowite walca 2πr
2+2πrH = 80π
Obwód przekroju osiowego, czyli prostokąta to: 4r+2H=40π
Masz układ równań z dwiema niewiadomymi r i H. Wyznaczasz z drugiego równania r i
wstawiasz do pierwszego i rozwiązujesz.
Jak znajdziesz r i H to to objętość policzysz ze wzoru na stronie
1002
3 cze 18:35
paweł: wiem juz ze trzeba zrobic uklad rownan ale mam z nim maly problem nie wiem jak to zrobic
zeby bylo ok mozesz mi troche pomoc

? Prosze
3 cze 18:42
Jakub: Na pewno obwód przekroju osiowego to 40pi a nie samo 40?
3 cze 19:31
Paweł: 40 sorki musialem zle napisac wiesz jak to wyliczyc?
3 cze 19:41
Jakub: z drugiego równani wyznaczasz H
4r+2H=40
2H=40-4r
H=20-2r
pierwsze równanie dzielisz obustronnie na 2π i zostaje
r2+rH=40
r2+r(20-2r)=40
r2+20r-2r2-40=0
uprość i masz równanie kwadratowe, delta itd.
3 cze 19:48
Paweł: dzieki za pomoc
3 cze 20:35