Okręgi.
Michał: Dany jest okrąg o ośrodku w punkcie O. Z punktu P, odległego od środka okręgu o 10 cm,
poprowadzono dwie proste styczne do tego okręgu w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta AOB,
jeśli kąt APB = 60 stopni. Prawidłowa odpowiedz to 25√3/4
17 paź 21:39
17 paź 21:44
Eta:

ΔAPO i BPO są przystające i prostokątne o kątach ostrych 30
o i 60
o
to:
| | 1 | | 1 | |
r=|OB|= |
| |OP|= |
| *10= 5 |
| | 2 | | 2 | |
ΔOAB jest równoramienny o ramionach r= 5 i kącie między ramionami 120
o
ponieważ : sin120
o= sin(180
o−60
o)= sin60
o=.....
to:
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABO)= |
| *r*r*sin120o = |
| 25*sin 60o = ........... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 22:04