Hiperbola
CreIser: Witam,
dzisiaj mam nowe zadanko:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) =
−2x+4 − 5, a następnie podaj jej:
a) dziedzinę,
b) zbiór wartości,
c) miejsce zerowe,
d) monotoniczność,
e) współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią y,
f) równania asymptot,
g) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
Proszę o pomoc, wytłumaczenie, wyjaśnienie
17 paź 21:07
aniab:

dziedzina x∊R\{−4}
wartości y∊R\{−5}
17 paź 21:12
CreIser: Dziedzinę przyrównujemy do 0, to wiem. Zatem wiem, skąd się wzięła. A co ze zbiorem wartości?
Jak to w ogóle narysować?
17 paź 21:13
aniab: Mz x=−22/5
17 paź 21:14
aniab: tam przy −5 jest asymptota
17 paź 21:15
CreIser: aniab: nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, bo po prostu bezmyślnie bym przepisywał. Podobne
zadanie będę miał na kartkówce i chcę to po prostu umieć.
17 paź 21:16
aniab: rysujemy −2/x przesuwamy o 4 w lewo i 5 w dół dlatego wykluczenia bo normalnie w 0 i 0
17 paź 21:17
CreIser: Nic nie rozumiem..
17 paź 21:19
17 paź 21:20
aniab: i jak lektura?
17 paź 21:23
CreIser: Dobra, przesuwanie ogarniam. Zajrzałem jeszcze w notatki kolegi, przepisałem do siebie do
zeszytu i już mniej więcej łapię.
Jak z resztą?
17 paź 21:27
aniab: miejsce zerowe y=0
| −2 | |
| − 5 =0 rozwiązać? czy umiesz |
| x+4 | |
17 paź 21:34
CreIser: 5 przerzucam na prawą stronę?
17 paź 21:44
aniab: tak
17 paź 21:44
CreIser: x = − 22/5
17 paź 22:02
aniab: brawo monotoniczność widać z obrazka
17 paź 22:04
aniab: funkcja rośnie x∊(−∞;−4) ∪(−4;∞)
17 paź 22:05
CreIser: Racja. Zgadza się.
17 paź 22:07
17 paź 22:07
aniab: przecięcie z osią Y to wstawiasz do wzoru x=0
17 paź 22:08
CreIser: x=0 ? Hmm...
17 paź 22:42
aniab:

a jakie współrzędne mają te kolorowe punkty na osi Y
17 paź 22:49
CreIser: (0,3) (0,6) (0,−3) (0.−6)
17 paź 23:00
aniab: czyli jak widać wszystkie za x mają 0 ;> więc co się dziwisz x=0
17 paź 23:02
CreIser: Hmm. tylko skąd to się wzięło?
17 paź 23:03
aniab: asymptoty to wykluczenia w dziedzinie i zb. wartości czyli
pozioma y=−5 i pionowa x=−4
17 paź 23:04
aniab: bo każdy punkt na osi Y ma x=0 czyli jak szukasz przecięcia z tą osią to musisz wstawić x=0
17 paź 23:05
CreIser: Aaa.. dopiero teraz zauważyłem, że w tym wzorze jest 0

Jeszcze raz te równania asymptot, bo nie kminię.
17 paź 23:07
aniab: asymptota to taka linia do której funkcja dochodzi dochodzi i nie może dojść ....
17 paź 23:09
aniab:

pionowa zielona x=−4 pozioma czerwona y=−5
17 paź 23:11
aniab: funkcja przyjmuje wartości dodatnie czyli y>0
odczytać z rysunku ..nad osią 0X
tutaj x∊(−22/5 ; −4)
17 paź 23:38