Okręgi
Kamila: Dany jest okrąg o ośrodku w punkcie O. Z punktu P, odległego od środka okręgu o 10 cm,
poprowadzono dwie proste styczne do tego okręgu w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta AOB,
jeśli kąt APB = 60 stopni. Prawidłowa odpowiedz to 25√3/2
17 paź 21:00
Kamila: Odpowiedz prawidłowa to 25√3/4
17 paź 21:04
Mila:

W ΔAOP:
a=5
√3
| | 1 | | 25√3 | | 1 | |
PΔAOP= |
| *5*5√3= |
| = |
| *10*h |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
W ΔAOE:
| | 1 | | 5√3 | | 5 | | 25√3 | |
PΔAOB= |
| *|AB|*|OE|= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
17 paź 22:40
17 paź 22:48