:)
jamajka1945: wyznacz zbiór punktów będący środkami wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o
równaniu x2 + 6x +y2 −10y+25=0 i jednocześnie stycznych do osi OX. Wyznaczony zbiór przedstaw
graficznie w układzie współrzędnych.
17 paź 20:27
Mila:

Równanie okręgu:
(x+3)
2+(y−5)
2=3
2
O=(−3;5)
R=3
S=(x,y) i y=r
Okręgi styczne ⇒OS=3+y
w ΔOPS:, z tw. Pitagorasa
(3+y)
2=|PS|
2+|OP|
2
OP=5−y
|PS|=x+3
(3+y)
2=(x+3)
2+(5−y)
2
| | 1 | | 3 | | 25 | |
y= |
| x2+ |
| x+ |
| parabola |
| | 16 | | 8 | | 16 | |
17 paź 23:41
jamamjajka:
na tym rysunku okręgi o środkach O i S nie są styczne
17 paź 23:45
17 paź 23:45
Mila: No , w zeszycie narysuj dokładniej, tu jest trudno to zrobić, to jest szkic.
17 paź 23:47
Mila: Witaj Eto i dobranoc, pora późna..
17 paź 23:49
dasie:
17 paź 23:53
Eta:
17 paź 23:59