trygonometria, okrąg, ciąg geometryczny :)
mons.: 1. rozwiąż równanie 4sin
2 (3x+
π3) = 1, x: <0, π>
2. wyznacz zbiór punktów będący środkami wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o
równaniu x
2 +6x +y
2 − 10y +25 = 0
3. ciąg (8,2
3x+3,5, 4
x3) jest geometryczny. wyznacz wartość liczby x.
Proszę o pomoc
Eta:
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
sin(3x+ |
| )= |
| lub sin(3x+ |
| )= − |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
x=......... lub x=.......... dokończ i wybierz te
rozwiązania z<0,π>
3/ a,b,c tworzą ciąg geom. ⇒ b
2=a*c
rozwiąż równanie: (2
3x+3,5)
2= 2
3*2
2x3 ⇒ 6x+7= 3+2x
3 ...... dokończ