dowodzenie tożsamości liczbowych poprzez indukcję matematyczną
Ela123: Udowodnij poprzez indukcję matematyczną
2+4+6+ ... + 2n = ...
17 paź 20:07
Ela123: 
? żadnego dobrego człowieka który by mi pomógł?
17 paź 20:19
Krzysiek: jak tu pomóc jak nie ma pełnej treści... co udowodnić?
że ten ciąg jest równy "..." ?
17 paź 20:21
Ela123: no właśnie prawą część trzeba wykminić....
Doszłam do tego że tam może być n(n+1)
17 paź 20:30
Ela123: ?
17 paź 20:38
17 paź 20:39
Maslanek: No i tyle jest.
| | n(n−1) | |
2(1+2+3+4+...+(n−1)+n)=2* |
| =n(n−1). |
| | 2 | |
17 paź 20:39