pytanie
adaś:
Czy 3x2*3x =3x3?
17 paź 18:56
siemanko: nie 9x3
17 paź 19:00
17 paź 19:03
adaś: to jest dobrze?
17 paź 19:09
asdf: korzystając ze wzoru:
ax * ay = ax + y
32 * 3 = 32 * 31 = 32 + 1 = 33
17 paź 19:11
adaś: czyli z tamtym pierwszym działaniem →17 paź 18:56, nie ma wzór sensu ?
17 paź 19:14
asdf: no jak nie ma..
3x2 * 3x = 3 * 3 * x2 * x = 31 * 31 * x2 * x1 = 31 + 1*x2 + 1 = 32 * x3 =
9x3
Ty nie wyciągasz żadnych wniosków
17 paź 19:17
Eta:
17 paź 19:20
adaś: wszystko jasne masz racje
17 paź 20:42
Krzysiek : Chociaz nie mam juz sil, nie to ze do Ciebie ale zobacz 3x2 *3x =9x3 bo to jest tak
3*x2*3*x
Mnozenie jest przemienne (jedna z wlasnosci dzialan na liczbach) to mozesz to wyrazenie w
postaci 3x2 *3x zapisac np tak 3*x*x2*3,albo x2*x*3*3 albo x2*3*x*3 nie ma to znaczenia
dla wyniku.
Jednak dla lepszego policzenia tego wyniku zapiszmy sobie to wyrazenie tak 3*3*x2*x czyli
wiadome czyli trojki ( mam ich dwie ) zapisalem na poczatku a niewiadone x2 i x po wiadomych
Zobacz co mi to dalo moge sobie teraz pomnozyc wiadome czyli 3*3=9 i niewiadome czyli x2*x
=x3 i mam 9*x3 =9x3
17 paź 20:47