zad
sylwia gdańsk: boki trojkata majja dlugosc 4.8.10 oblicz cos i tg kata lezacego na przeciw najkrutszego boku
oraz dlugosc srodkowej przeprowadzonej do najkrutszego boku
11 maj 15:36
sylwia gdańsk: pomoze ktos?
11 maj 15:39
sylwia gdańsk: ?
11 maj 15:42
sylwia gdańsk: ?
11 maj 16:01
sylwia gdańsk: oj widze dzisiaj z pomcy nici
11 maj 16:01
sylwia gdańsk: uuu...
11 maj 16:16
sylwia gdańsk: bigduck
11 maj 16:27
bigduck: taa
11 maj 16:28
sylwia gdańsk: robisz
11 maj 16:31
bigduck: cos α ≈0,925 ≈ 22 stopnie ? nie wiem dokladnie
11 maj 16:33
sylwia gdańsk: chyba
11 maj 16:34
sylwia gdańsk: a mozesz napisac jak rozwiazales?
11 maj 16:35
sylwia gdańsk:
11 maj 16:39
bigduck: 42 = 82 + 10 2 − 2*8*10*cosα
16 = 64 + 100 − 160 * cosα
cosα = 148/160
cosα ≈ 0,925 ≈ 22 stopnie
choć pewien nie jestem
11 maj 16:42
sylwia gdańsk: a tg
11 maj 16:44
sylwia gdańsk: moze o ktos spr?
11 maj 16:44
sylwia gdańsk:
11 maj 16:50
sylwia gdańsk: Tim mozes spr?
11 maj 16:53
tim: Jest ok.
11 maj 16:56
sylwia gdańsk: a tg?
11 maj 16:57
bigduck: tim, skad tangensa liczyc ? bo kompletnie pomyslu brak
11 maj 16:59
11 maj 17:00
tim: Z jedynki trygonometrycznej (chyba tak sie nazywa, ja dopiero 15

) i stosunku tg = sin/cos.
11 maj 17:01
bigduck: co 15 ;> ?
11 maj 17:01
tim: 15 lat skończyłem 3 dni temu
11 maj 17:02
bigduck: no to masz łeb, muszę przyznać

może pójdziesz za mnie na maturkę ?

co do tych zwiazkow tryg. to już miałem je przed sobą, cos mam a sin skad ;> ?
11 maj 17:04
sylwia gdańsk: Ty nei wiem jak to srobic normalnie co 1/4/4/8?
11 maj 17:04
tim: sin − a od czego jest jedynka ?

sin
2 + cos
2 = 1
Masz układ z niewiadomymi tg oraz sin.
11 maj 17:05
tim: bigduck − podstawa to banał (jakieś 90%), a do rozszerzonej jeszcze kilka lat zdobywania wiedzy
11 maj 17:06
sylwia gdańsk: czyli co 4/8/1/4?
11 maj 17:06
bigduck: stary, zastrzelić się to mało, patrze, kombinuje ze związkami katów, masakra − na maturce
pojutrze polegne, już jestem normalnie na jej punkcie przewrazliwiony.
11 maj 17:06
tim: sylwia podstaw cos to obydwóch równań i oblicz sinus i podstaw do drugiego
11 maj 17:08
sylwia gdańsk: tzrobi ktos mi jakies zadanie ?
11 maj 17:08
tim: bigduck − A ja sie dziwie czemu zadania.info BARDZO powoli działają
11 maj 17:08
bigduck: taa tylko trzeba jakoś to rozszerzenie napisac, miałem 2 letnia przerwe w matemie i teraz mam
problemy zeby sie podniesc.
11 maj 17:08
sylwia gdańsk: Ty rozwiaze mito ktos od a do z?
11 maj 17:13
bigduck: tg ≈= 0,38/0,925 ≈ 0,41 ≈ 22 stopnie, aczkolwiek niekoniecznie
11 maj 17:14
tim: bigduck
0,38 / 0,925 = 0,4(108)
11 maj 17:17
tim: SYLWIA <−− TO JEST TU!
11 maj 17:21
bigduck: tim, oj szczegóły
11 maj 17:23