rozwiaż nierówności
Monika: a) 10−x2<0
b) x2+12x+36>0
c) x2−4x≤0
d) 9−x2<0
e) x2−8x+16>0
f) x2−25≥0
g) x2−6x+9>0
h) 3x−x2>0
17 paź 11:44
Monika: 10−x2<0
17 paź 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
10−x
2 = (
√10 − x)(
√10+x)
wiesz co dalej

analogicznie pozostałe nierówności
17 paź 11:54
Monika: a dokończysz bo chcem to zrozumieć
17 paź 11:56
aniab: x2+2ax+a2 = (x+a)2 to na te z trzema
17 paź 11:58
17 paź 11:59
17 paź 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
podam Ci procedurę:
1) szukasz rozwiązań RÓWNANIA
10−x2 = 0
innymi słowy −− szukasz 'miejsc zerowych' wielomianu W(x) = 10−x2
10−x2 = 0
Δ = .....
x1 = ....
x2 = ....
i zapisujesz w postaci a(x−x1)(x−x2)
w tym przypadku masz:
−(x−√10)(x+√10)
2) rysujesz 'szkic' wykresu
Jako, że są to wielomiany kwadratowe, więc wykresem będzie PARABOLA.
Miejsca zerowe wyliczałaś w punkcie (1).
Czy ramiona są skierowane do góry czy do dołu wskazuje znak współczynnika 'a' (czyli to co stoi
przy najwyższej potędze)
3) wyznaczasz przedział, który spełnia daną nierówność
4) koniec zadania
17 paź 12:03
Monika: dziekuje wielkie
17 paź 12:16
Moniś:): x2+12x+36>0
17 paź 12:46