as
Kuba: Wiadomo, że
a=log2 6 oraz b=log4 64/3
uzasadnij a+2b=7
Doszedłem do log2 6 + log4 (64/3)2 i nie wiem co dalej
16 paź 23:59
Basia:
| | 64 | |
a+2b = log26 + 2log4 |
| = |
| | 3 | |
log
2(2*3) + 2( log
464 − log
43) =
log
22+log
23 + 2(3 − log
43) =
1 + log
23 + 6 − 2log
43 =
| | log23 | |
7 + log23 − 2 |
| = |
| | log24 | |
| | log23 | |
7+ log23 + 2* |
| = ................... |
| | 2 | |
dokończ sobie
17 paź 00:02
ZKS:
To daleko doszedłeś.
| | 64 | | 6 * 64 | |
log26 + log2( |
| ) = log2( |
| ) = log22 + log264 |
| | 3 | | 3 | |
Dokończ.
17 paź 00:04
Kuba: Dzięki Basiu za odp, jednak i u ciebie pojawia się krok mniej więcej analogiczny
| | 64 | | 64 | |
Czy log4 ( |
| )2 można rozbić na log2 ( |
| )2 : log2 4 ? |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli tak, to na jakiej podstawie dobieramy 2 w podstawie w logarytmach pochodnych ?
17 paź 00:19
Artur z miasta Neptuna:
Zamiast ta 2 z przed logarytmu wkladqc do liczby logarytmowanej, wloz ja do podstawy ... zmieni
Ci sie podstawa i bedzie z gorki
17 paź 09:54
17 paź 09:56