Logarytmy
Mati_gg9225535: | | 3 | |
wykaż, że log95 * log2527 = |
| |
| | 4 | |
popełniam błąd robiąc to tak:
| | log255 | | log2527 | |
L= log95 * log2527 = |
| * log2527 = 2* |
| = |
| | log259 | | log259 | |
tylko ja go nie widze, moze mi go ktos wskazac ?
16 paź 21:59
ICSP: log
25 5 = 2

Nie sądzę.
16 paź 22:01
Mati_gg9225535: o kurde...

dzieki, ale wstyd
16 paź 22:02
Mati_gg9225535: ok dzieki za rade
16 paź 22:04
Mati_gg9225535: a jeszcze takie pytanko
log22 + log25 + log4 * log5 =
jak sie za takie coś zabrac ?
16 paź 22:05
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
log32 5 * |
| = |
| log35* |
| = |
| |
| | log33 (52) | | 2 | | | | 4 | |
16 paź 22:06
ICSP: podstaw a = log 2 oraz b = log 5
16 paź 22:07
Eta:
log22 +2log2*log5+log25= (log2+log5)2= ........... =1
16 paź 22:08
Mati_gg9225535: w ten sposób ? a2+b2+ab=
16 paź 22:08
ICSP: Eta patrz teraz Mati twierdzi że log4 = log 2
16 paź 22:09
Mati_gg9225535: a ok, mozna to pogrupowac c: tak wolę
16 paź 22:09
Eta:
a2+2ab+b2= .....
16 paź 22:09
Mati_gg9225535: log22=log4?
16 paź 22:10
ICSP: log4 = 2log 2
16 paź 22:10
Eta: 
log4= log2
2= 2log2
16 paź 22:11
Mati_gg9225535: ok teraz rozumiem, czyli tego log22 nie da sie inaczej przedstawić ? zeby tej potegi nie bylo?
16 paź 22:11
Eta:
log22= (log2)2
16 paź 22:12
Mati_gg9225535: dzieki

praca domowa długa więc może jeszcze się coś podpytam c;
16 paź 22:13
Mati_gg9225535:
log23 * log34 * log45 * log56 * log67 * log78=?
jest na to jakis chwyt czy trzeba na piechote po kolei zamieniac podstawy?
16 paź 22:40
Mati_gg9225535: juz wiem c:
16 paź 22:42
Basia:
zamiana podstaw; na log2
poskraca się i zostanie tylko log28 = 3
16 paź 22:43
Mati_gg9225535: : ) dalem rade

mam pytanie, mozna gdzies w PL zobaczyc te tablice logarytmiczne wydane przez
naukowców którzy te wszystkie logarytmy wyliczyli począwszy od 1 az po 100.000 ?
16 paź 22:49
ZKS:
Na to też jest szybszy sposób.
logab * logbc = logac
log23 * log34 * log45 * log56 * log67 * log78 =
log24 * log46 * log68 = log26 * log68 = log28 = 3
16 paź 23:04
Mati_gg9225535: dzieki dzieki, ten przykłąd już za mną i ten sposób wczesnej odnalazłem w jakims podreczniku i
zastosowałem
16 paź 23:05
Mati_gg9225535: jak wam się nudzi to sprawdzcie czy to jest prawdziwa zależność bo wymysliłem takie cóś

r log
ab * s log
bc= log
ac * rs
16 paź 23:06
ZKS:
16 paź 23:06
ZKS:
| r | | rslogbc | |
| * slogbc = |
| = rslogac |
| logba | | logba | |
16 paź 23:08
Mati_gg9225535: czyli uwazasz ze to fałszywe jest ? bo nie wiem w koncu
16 paź 23:12
Mati_gg9225535: osobiscie sprawdzilem to na 2 różnych zestawach liczb i by mi sie zgadzało
16 paź 23:12
Mati_gg9225535: ale wiem ze 2 sprawdzenia nie są potwierdzeniem reguły
16 paź 23:13
ZKS:
Przecież z mojego zapisu wynika że się zgadza.
16 paź 23:16
Mati_gg9225535: tak szczerze to nie wnikalem

postawilem na opcje ze sie nie zgadza, musiales potwierdzic lub
zaprzeczyc wiec tak czy siak uzyskałbym odp

w takim razie dzięki za potwierdzenie
16 paź 23:18
Basia:
| | logac | |
r*(logab)*s*(logbc) = r*s*logab* |
| = r*s*logac |
| | logab | |
16 paź 23:18
Basia: ups
ICSP już napisał, wprawdzie trochę inaczej, ale na to samo wyszło
16 paź 23:20
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo jeszcze
Basia potwierdziła.
16 paź 23:21
Mati_gg9225535: czyli nie jestem jeszcze taki głupi

aczkolwiek moja wpadka z log
255=2 była niezrównana
16 paź 23:24
ZKS:
Zdarza się.
16 paź 23:28
Mati_gg9225535: najlepszym!
16 paź 23:31
Basia: nie dość, że trochę zmęczona to jeszcze coś jakby nieprzytomna
ZKS nie ICSP
witam Panów
16 paź 23:34
ZKS:
Zrób sobie zadanie
159620.
16 paź 23:35
Mati_gg9225535: czy to bedzie równoważne?
16 paź 23:35
ZKS:
Witamy
Basia.
16 paź 23:36
ZKS:
Nie.
16 paź 23:36
Mati_gg9225535: okej dzieki
16 paź 23:37
ZKS:
| logab | |
| = logab1/n = loganb |
| n | |
16 paź 23:37
Mati_gg9225535: zadanko jutro zerkne

trzeba sie chwilowo przerzucić na angielski

bede tesknił za
matematyką do jutra ale nic nie poradze, dzieki za współpracę pomoc i obecnosc

dobranoc
16 paź 23:38
ZKS:
Może słabo widać to poprawię na kolorze czego tyczy się to n.
loganb
16 paź 23:38
ZKS:
Dobranoc i też będę powoli szedł na spanie bo jutro wytrzymałość materiałów.
16 paź 23:40