Zbadaj w zależności od parametru m ∊ R liczbę rzeczywistych rozwiązań równania:
kamil:
x2 − 2(m+1)x+m−12=0.
16 paź 21:58
Święty: Δ>0 − 2 rozwiazania
Δ=0 − 1 rozwiazanie
Δ<0 − brak rozwiazan w zbiorze liczb rzeczywistych
Wzór na wyróżnik trójmianu chyba znasz?
16 paź 21:59
kamil: No znam, ale nie za bardzo rozumiem. Wyliczam deltę z równania wyjściowego i ma postać 4m2
+4m+52, a kiedy chcę już rozwiązywać warunki, delta wychodzi ujemna...
16 paź 22:09
Święty: Δ=4(m+1)
2−4(m−12)=4m
2+8m+4−4m+48=4m
2+4m+52
1
0 Δ>0
4m
2+4m+52>0
m
2+m+13>0
Δ
m=−51
Jeżeli a>0 i Δ<0 to m∊R
Dlaczego tak jest? Tutaj Jakub dokładnie to opisał, nie ma potrzeby powielania tego na nowo.
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
Pozdrawiam
16 paź 22:15
Święty: Pozostale warunki sprobuj zrobic sam
16 paź 22:16
kamil: O dziękuję, już wiem
16 paź 22:17
dorotka5: Analizuję to zadanie i tak, się zastanawiam, że przecież po rozpatrzeniu 1. przypadku od razu
widać, że w pozostałych będzie to samo. Trzeba to wszystko pisać ?
16 paź 22:29