pytanko
adaś:
5*5
15= 5
16
5+5
15=
16 paź 20:55
adaś: tu są jakieś zasady ? Może ktoś mi je przedstawić
16 paź 20:58
Piotr:
jakie zasady ? kolejnosc dzialan to sa zasady.
16 paź 20:59
Mab: nie istnieje żadna zasada do 2 przykładu
16 paź 21:00
Eta:
Sto razy pisałam:
kolejność działań !
16 paź 21:00
adaś: no tak ale mi chodzi o dział Potęgi i Funkcjie wykładnicze
16 paź 21:00
Eta:
5+515 = 5+5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5)
16 paź 21:02
Eta:
Dział, działem, a zasady zasadami
16 paź 21:03
adaś:
nie mogę tu zczaić jakie są zasady
np. że 5*5
15= 5
16
16 paź 21:04
16 paź 21:06
Eta:
Nie tylko tych nie potrafisz "zaczaić" ?
16 paź 21:07
Eta:
adaś pewnie taki jest ten przykład:
| | 2*516− 9*515 | |
|
| ........ co? |
| | 257 | |
16 paź 21:11
adaś: powinno wyjść 5 , próbuje robić według według matematyka pisz ,ale nie wychodzi mi to co ma
wyjść
16 paź 21:12
Piotr:
Eta czyscisz julusia ?
16 paź 21:14
adaś: doradzicie jakoś jeszcze?
16 paź 21:18
Piotr:
lepiej nie zadzierac

widze, ze
ICSP sie podlaczyl
16 paź 21:18
Piotr:
25 zamien na 5 do ktorejs
w liczniku wyciagnij cos przed nawias
16 paź 21:19
Eta:
adaś ,ty mnie zawału nabawisz!
| 515(2*5−9) | | 515*1 | |
| = |
| = 515−14= 51= 5 |
| (52)7 | | 514 | |
Już mnie dla Ciebie dzisiaj nie ma
16 paź 21:22
adaś: tak to co mówisz będzie poprawne bo tym sposobem dojde do rozwiązania, ale jak na to wpaść
robię inaczej co nie znaczy że łamię zasady lecz wychodzi coś innego,Kombinuje według
mametamyka pisz ale wynik nadal inny.
16 paź 21:22
Krzysiek : Adas napisal ,,nie moge zaczic jakie tu sa zasady " 5*515=516.
takie . ze 5=51 i masz 51*515=wzor na mnozenie poteg o tych samych podstawach
an*am=an+m
⇒51*515=51+15=516. Jeszcze raz wzory
Nastepny przyklad ile to jest 52+52+52+52+52= Teraz ile mamy tych 52 mamy ich5 ⇒piszemy
5*52= 51*52=53 wiesz dlaczego 53 popatrz na gore na wzor . Tu maz jednakowe potegi to
mozzesz tak zapisac
nastepny przyklad 2+23= tu juz nie ma zaddnych wzorow , Wzory masz tylko na mnozenie poteg i
dzielenie a takze potegowanie poteg, wiec to liczysz normalnie czyli 2+23=2+8(bo 23=8 lub
inaczej 23=2*2*2)=10 Potem inne przyklady
17 paź 00:46
adaś: ok dzięki
17 paź 15:09