`
damn: Rozwiązać w liczb. całkowitych następujące równanie
5x−2y=−1
15 paź 20:49
PuRXUTM: może tak
5x−2y=−1
2y=5x+1
y=2,5x+0,5 i podstawiaj sobie za x i sprawdzaj czy wychodzi " y " całkowite
Pewnie jest na to jakiś fajny sposób ale ja go nie znam
15 paź 20:53
AC:
5= 2*2 + 1 ⇒ 1 = 1* 5 − 2 *2 ⇒ −1 = −1 * 5 + 2 *2 ⇒ x=−1 y =−2
15 paź 20:53
damn: aha ,dzięki
15 paź 20:53
ICSP: równanie diofantyczne widzę

Kiedy takie równanie ma rozwiązanie ?
15 paź 20:54
AC:
Oczywiście są jeszcze inne
15 paź 20:54
AC:
k∊C
x = −1 + 2k
y= −2 + 5k
15 paź 20:56
damn: AC możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak ?
15 paź 21:12
damn: dokładnie mam to teraz na ćwiczeniach i nic nie kumam ...
15 paź 21:13
15 paź 21:56