Wielomiany
Szajbus: Rozwiąż nierówność
(x
2−6x+5)(x−x
2+1)>0
Pomożecie

Ogolnie ogarniam to, ale ten przykład nie chce mi wyjść.
15 paź 19:40
Mati_gg9225535: licz deltę lub zauważ że suma współczynników w pierwszym nawiasie jest równa 0, więc x
1=1 , a
| | c | |
x2= |
| w 2 nawiasie sobie ustaw w kolejnosci x od najwyzszej potegi i równiez delta |
| | a | |
15 paź 19:43
Szajbus: no i mam −(x−1)(x−5) i dalej pierwiartki a pierwiatkow nie ma w odpowiedziach...
15 paź 19:45
Szajbus: a − przed nawiasy bo ciągnąłem z drugiego nawiasu
15 paź 19:45
Szajbus: i co dalej
15 paź 19:52
Eta:
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
−(x−5)(x−1)(x− |
| )*(x− |
| )>0 |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 19:56
Mati_gg9225535: −(x−1)(x−5)(x
2−x−1)>0 /*(−1)
(x−1)(x−5)(x
2−x−1)<0
x=1 v x=5 v Δ=1+4=5
√Δ=
√5
rysujesz wykres i odczytujesz
15 paź 19:58
Mati_gg9225535: no właśnie tak
15 paź 19:58
15 paź 19:58
Szajbus: no właśnie w w opdowiedziach mam x∊(1,5)
15 paź 20:00