logarytm, nie wierze ze trzeba tą dwójke podniesc do potęgi 27
Paweł: 27 log3 2
15 paź 19:14
Basia:
to i tak nic by Ci nie dało
log23 jest liczbą niewymierną
możesz ją co najwyżej policzyć w przybliżeniu
czy o to chodzi ?
15 paź 19:17
Paweł: obliczylem wszystkie przykłady, zostal mi tylko ten i nie wiem co z tym zrobić
15 paź 19:22
Eta:
A może taki jest ten przykład:
27log32 = 33*log32= 3log323= 23=8
15 paź 19:25
Paweł: ok po tym jak przeniosłaś trójeczke nad dwójke skąd Ci wyszlo 23? Skoro 3log323=
3log38= log383=log3512
chociaż i tak wydaje mi się że tak nie można
15 paź 19:38
Mati_gg9225535: Eta moglbym Ci zajac chwilkę ?
15 paź 19:40
Eta:
@ Paweł
33log32 . 3 −−− jest podstawą potęgi o wykładniku 3log32= log323
alogab= b dlatego wynik jest 23= 8
15 paź 19:44
15 paź 19:44