sas
matematyk: nie rozumiem zadania:
Podaj liczbe calkowita n taka ze x ∊ <n; n+1)
o co tu chodzi?
a) x=log1000+log
√10
15 paź 18:54
Kpt. Sanders:

Masz oś liczbową i szukasz n, które tworzy przedział, który zawiera odpowiedź czyli x
a)
| | 1 | |
x = log(1000) + log(√10) = log10(103) + log10(101/2) = 3log(10) + |
| log(10) = |
| | 2 | |
n ≤ 3.5 < n+1
n = ?
b) analogicznie, nie przegapić tego:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
15 paź 19:00
matematyk: a moze juz wiem o co kaman zrobilem przyklad b:
| | 1 | | 5 | |
x=−2− |
| =− |
| ; x∊<−2;−1) czyli n =−2 |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
pisalem wg pierwszego przykladu
15 paź 19:01
matematyk: dziekuje P. Kapitanie
15 paź 19:01
Kpt. Sanders:
| | 5 | |
no niedobrze, dziesiętnie |
| to ile? |
| | 2 | |
15 paź 19:02
Kpt. Sanders:
I w pierwszym jakie jest n?
15 paź 19:02
matematyk: takie jak Kapitan obliczyl. aha czyli jeszcze na dziesietny to juz kalkulatorem zamienie i
potem zaokraglic bede musial czy jak?
15 paź 19:06
Kpt. Sanders:
ale po co kalkulatorem takie małe liczby?
n ≤ −2.5 < n+1
n = −3
n + 1 = −2
−3 ≤ −2.5 < −2
a)
n ≤ 3.5 < n + 1
n = 3
n + 1 = 4
3 ≤ 3.5 < 4
15 paź 19:09