pochodne lala
gogo: hej. mam problem z pochodnymi.
kurcze jak obliczyć coś takiego:
f(x)= sin2x* cos
2 x
to jest f. złożona i nie wiem jak sie za to zabrać
15 paź 17:40
MQ: =(sin2x)' * cos2x+sin2x * (cos2x)'
15 paź 17:42
gogo: a ile to jest (sin 2x) '

?
15 paź 17:44
MQ: cos2x * (2x)'
15 paź 17:45
gogo: aaaa... już mi się rozjaśniło trochę , dzięki
15 paź 17:52
gogo: a ile to będzie:
pochodna tego :
ln
2 x − 2lnx

?
15 paź 17:53
MQ: 2lnx * (lnx)' − 2*(lnx)'
15 paź 17:55
gogo: nie rozumiem czemu 2 na poczatku ?
15 paź 17:57
Kpt. Sanders:
Boś nieogar i nie czytałeś podręcznika.
Analiza matematyczna w zadaniach, W. Krysicki, K. Włodarski
Masz za zadanie policzyć do piątku wszystkie zadania po dziale pochodne

[ln
2(x)]' = {ln(x) = t || [t
2]' = 2t * t'} = 2ln(x) * [ln(x)]' = ...
15 paź 18:52
Kpt. Sanders:
Wyraźniejsza wersja z tegoż podręcznika:
y = ln
2(x)
t = ln(x)
y = t
2
y' = (t
2)' = 2t * t'
| | 1 | |
y' = 2ln(x) * (ln(x))' = 2ln(x) * |
| |
| | x | |
a tą litanię masz znać na pamięć:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
15 paź 18:54