Dzialanie
Humm:
2x+4=0
4= −2 / :4
x = −12
I moje pytanie brzmi: W drugiej linijce liczba 4 powinna być ujemna czy jest dobrze tak jak
zrobilem? Zawsze miałem z tym problem..
15 paź 12:11
qwerty:
2x+4=0 |−4
2x=−4 |:2
x=−2
15 paź 12:13
asdf: 2x + 4 = 0
4 = −2x / : 2
2 = −x
x = −2
Chyba o to Ci chodzilo
15 paź 12:15
qwerty:
wszystko już jasne?
15 paź 12:16
Humm: Hmm..
Ale ja wyznaczam dziedzine funkcji x2 − x − 62x+4 =0
15 paź 12:16
qwerty: to znaczy że musisz sprawdzić kiedy w minowniku jest zero, a zero w mianowniku w tym przypadku
jest dla x=−2. W takim razie dziedziną funkcji którą podałeś będzie D=R\{−2}.
15 paź 12:18
qwerty: mam rację?
15 paź 12:19
Humm: DObrze, ze mnie nakierowaliscie bo zapowiadalo sie na bledne rozwiazanie calego zadania

Dzieki
15 paź 12:19
qwerty: nmzc
15 paź 12:20
Humm: x2 − x −6 = 0 Mam to podzielic przez 1? Czy moze przez 6?
Dzialanie z tym samym celem co wyzej.
15 paź 12:26
aniab: policzyć deltę
15 paź 12:27
15 paź 12:27
aniab: (x+3)(x−2)=0
ale to do rozwiązania równania, a nie do wyznaczania dziedziny
15 paź 12:29
Humm: Czemu wylecialo mi to z glowy? Przeciez ja o tym wiem. Dzieki Aniu
15 paź 12:29