pomocy pilne !!!
MarTa: Czy moze mi ktos wytlumaczyc jaki jest zwiazek miedzy pochodna a monotonicznoscia ? Znam
twierdzenia ale musze umiec to wytlumaczyc na przykladzie bo jutro mam egzamin a kompletnie
nie wiem jak sie za to zabrac

bardzo prosze o pomoc...
14 paź 22:51
Skipper:
...a czym jest pochodna ... (interpretacja geometryczna)

?
14 paź 23:07
Gustlik:

Pochodna funkcji w punkcie jest zawsze równa współczynnikowi kierunkowemu prostej stycznej do
wykresu funkcji w tym punkcie. Wiemy, że każdą prostą (z wyjątkiem prostej "pionowej" o
równaniu x=c) możemy opisać wzorem funkcji liniowej (równanie kierunkowe) y=ax+b. Proste
styczne do wykresu funkcji w punktach, gdzie f(x) jest rosnąca, będą przedstawiały funkcje
liniowe także rosnące, a więc o dodatnich współczynnikach kierunkowych (a>0), czyli pochodne w
tych punktach będą dodatnie. Analogicznie styczne w punktach, gdzie f(x) jest malejąca będą
przedstawiały funkcje liniowe także malejące, a więc o ujemnych współczynnikach kierunkowych
(a<0), czyli pochodne w tych punktach wyjdą ujemne.
Krótko mówiąc: jaka monotoniczność danej funkcji f(x) w danym punkcie, taka monotoniczność
funkcji liniowej o prostej stycznej do wykresu f(x) w tym punkcie.
Natomiast tam, gdzie a=0, czyli f'(x)=0, może (ale nie musi

!) być ekstremum. Ekstremum
będzie, gdy pochodna zmieni znak w tym punkcie.
a>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x)↗
a=0 ⇒ f'(x)=0 ⇒ może być ekstremum
a<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x)↘
Stąd warunek: tam, gdzie f'(x)>0 to f(x) rosnaca, a tam, gdzie f'(x)<0, to f(x) malejąca.
14 paź 23:10
MarTa: i dlatego wlasnie musimy liczyc pochodna zeby wyznaczyc monotonicznosc?
14 paź 23:18
Gustlik:
Tak.
Liczysz pochodną, wyznaczasz jej miejsca zerowe (tam mogą być ekstrema), rysujesz przybliżony
wykres pochodnej, żeby z wykresu odczytać, gdzie f'(x) jest dodatnia − tam f(x)↗ oraz gdzie
f'(x) jest ujemna − tam f(x)↘. W ten sposób wyznaczasz przedziały monotoniczności funkcji.
14 paź 23:25
14 paź 23:28
Gustlik: Jedynie w przypadku prostych funkcji elementarnych, np. liniowa y=ax+b, kwadratowa y=ax
2+bx+c,
| | ax+b | | a | |
homograficzna y= |
| lub y= |
| +q, wykładnicza y=ax i logarytmiczna y=logax |
| | cx+d | | x−p | |
oraz funkcji powstałych w z prostych przekształceń ich wykresów − przesunięcie o wektor [p,
q], symetria, możemy sobie poradzić bez pochodnej − mozna korzystać z typowych własności tych
funkcji, a często odczytac ze wzorów, choć pochodną też wyjdzie.
Natomiast bez pochodnej ciężko byłoby wyznaczyć monotoniczność np. wielomianów stopnia ≥3 czy
funkcji wymiernych bardziej skomplikowanych niż homograficzna, czyli zawierających w ułamku
wielomiany stopnia ≥2.
14 paź 23:37
MarTa: dziekuje Ci bardzo bardzo bardzo
14 paź 23:39
Gustlik:
14 paź 23:41