wielomian
khmnstw: Rozłóź wielomian na czynniki:
P(x) = x6 − 7x3 − 8
14 paź 21:42
Piotr:
tez mozesz zrobic podstawienie. jakie ?
14 paź 21:43
asdf: x6 − 7x3 − 1 − 7 = (x3 − 1)(x3 + 1) −7(x3 − 1) = ..
14 paź 21:44
khmnstw: t = x
3 ≥ 0
t
2 − 7t − 8 = 0
tak
14 paź 21:45
ZKS:
asdf może chcesz zadanie i oczywiście
Piotr?
14 paź 21:46
ZKS:
A czemu x
3 = t
≥ 0 chodzi mi o założenie co do t?
14 paź 21:47
Piotr:
a po co to zalozenie ≥0 ? przeciez (−2)
3 = −8 nie ?
ja podziekuje
ZKS. juz widze to zadanie
14 paź 21:48
ZKS:
Wrzuciłem je wczoraj
ICSP je zrobił hmm nawet nie wiem czy 5 minut robił więc i wam
pójdzie łatwo. To jak podać?
14 paź 21:51
Saizou : a mogę się dołączyć

ale tylko na 20 min
14 paź 21:53
khmnstw: Obliczyłem miejsca zerowe z delty
x1 = 8
x2 = −1
zapisałem wielomian jako
P(x)= (x3 − 8)(x3 +1)
z 1 nawiasu x =2
z drugiego x = −1
P(x) = (x−2)(x+1) <== ale to nie jest dobra odp
14 paź 21:54
asdf: @ZKS
możesz rzucić, ale pewnie jakieś z kosmosu będzie
14 paź 21:55
14 paź 21:57
14 paź 21:57
asdf: Nie wiem co ty bierzesz, ale bierz pół
14 paź 21:59
ZKS:
Pół to już nie będzie takiego samego efektu.
14 paź 22:03
asdf:
14 paź 22:07
ZKS:
I jak tam ktoś coś próbuje?
14 paź 22:15
Saizou : ja jutro może coś wymyślę bo dzisiaj to już nie mam czasu
14 paź 22:16
ZKS:
Okej.
14 paź 22:21
asdf: Tez jutro sprobuje...jak to sie mowi: Co masz zrobic dzisiaj to zrob jutro, a co jutro nie rob
wcale
14 paź 22:23