potęgi
Kinga: 3(2x − √2)2 + (√3x − √5)(√3x + √5) − (√2x + 3√2)2
zastosować wzory skróconego mnożenia i obliczyć wartość wyniku x = √2
14 paź 21:27
14 paź 21:29
asdf: drugi nawias Ci rozwiążę:
(√3x − √5)(√3x + √5) = 3x2 − 5
zastap to w równaniu, pozniej podstaw za x = √2
√2 * √2 = 2
14 paź 21:30
Kinga: Proszę o dokładne wytłumaczenie
14 paź 22:47
asdf: 3(2x − √2)2 + 3x2 − 5 − (√2x + 3√2)2
rozwiążę Ci pierwszy nawias, krok po kroku, nie umiem bardziej:
3(2x − √2)2 = 3(2 * √2 − √2)2 =
= 3(2√2 − √2)2 = 3(√2)2 = 3*(√2 * √2) = 3 * 2 = 6
Reszte samemu
14 paź 22:52