wyrażenia algebraiczne
qaz: mam problem z zadaniem tzn. zrobiłam je ale nie wiem skąd kilka rzeczy się wzięło...
rozłóż wielomian w(x)=x5 −14x3 + 45x na czynniki stopnia możliwe najniższego
ok wiec mam
w(x)=x5 −14x3 + 45x = x(x4 − 14x2 +45)
teraz do tego w nawiasie podstawiam pomocnicze t=x2 t≥0
czyli t2 − 14t +45=0
obliczam Δ jak należy i liczę pierwiastki
t1 =5 (czyli x=√5 lub x=−√5) t2=9 czyli x=3 lub x=−3
ok tylko w odpowiedziach mam w(x)=x(x−3)(x+3)(x−1)(x+1) i nie wiem skąd się wzięło
(x−1)(x+1)...
14 paź 21:09
ZKS:
159642 na samym dole identyczne zadanie
ICSP wyjaśnił.
14 paź 21:16
qaz: ok dziękuję
14 paź 21:25