wielomiany
kim: Dany jest wielomian W(x) = (x2+2x−24)(x2+5x+m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których wielomian ma dokładnie cztery pierwiastki.
Wyliczyłam pierwiastki z pierwszego nawiasu i są to:
x1 = −6
x2 = 4
Z drugiego nawiasu:
Δ>0 ⋀ a1 ≠ 0
Δ=25−4m
i co dalej? :c
14 paź 12:14
ZKS:
Nic nie ma napisane że cztery różne pierwiastki więc dla równania:
x2 + 5x + m = 0
Δ ≥ 0
Δ = 25 − 4m
25 − 4m ≥ 0
I rozwiązujesz nierówność.
14 paź 12:22
kim: Tak też robiłam, ale odpowiedź jest inna trochę:
| | 25 | |
m ∊ (−∞, |
| ) \ {−36, −6} |
| | 4 | |
czemu to −36 i −6 jest wykluczone?
14 paź 12:31
loitzl9006:
Bo autor zadania jednak uznał, że mają być cztery różne pierwiastki.
14 paź 12:34
ZKS:
Czyli oni przez "ma dokładnie cztery pierwiastki" rozumieją cztery różne pierwiastki.
Obliczyłeś pierwiastki z pierwszego nawiasu i dostałeś x1 = 4 oraz x2 = −6 więc nasz
drugi nawias nie może mieć pierwiastków równych 4 i −6 dlatego trzeba to uwzględnić.
f(x) = x2 + 5x + m
f(4) ≠ 0 ∧ f(−6) ≠ 0 ∧ Δ > 0.
Rozwiązując te przypadki i biorąc część wspólną powinieneś otrzymać wynik.
14 paź 12:36
Basia:
bo cztery oznacza cztery różne
równanie
(x−1)2(x−2)(x−3) ma trzy pierwiastki
1 jest tu pierwiastkiem dwukrotnym
14 paź 12:37
Basia: a równanie (x−1)100=0 ma jeden pierwiastek rzeczywisty stukrotny
14 paź 12:38
loitzl9006:
Basia, a ja jak miałem równania różniczkowe na studiach
i było rozwiązywane równanie charakterystyczne załóżmy
r2−4r+4=0
to pamiętam że takie równanie (z deltą równą zero) miało dwa pierwiastki
r1=2 i r2=2
14 paź 12:44
Basia:
tak się czasem interpretuje w analizie i nie ma w tym żadnego błędu formalnego
w algebrze wielomianów nad R raczej tak jak napisałam
a w szkole to już na pewno
14 paź 12:48
ZKS:
Mnie właśnie uczyła nauczycielka że skoro nic nie jest napisane że dwa różne to dla funkcji
kwadratowej dajemy Δ ≥ 0 chyba że z polecenia wynika Δ > 0 (na przykład jeden pierwiastek jest
mniejszy od 1 a drugi większy). Skoro tak będę musiał sobie wpoić to co napisałaś do głowy.
14 paź 12:56
kim: ok, dzięki! możecie przy okazji sprawdzić to:
rozłóż wielomian W(x) = x5−14x3+45x=x(x4−14x2+45)
t=x2 ⋀ t≥0
{t1 = 5
{t2 = 9
W(x) = x(x−3)(x+3)(x−√5)(x+√5)
a w książce jest: W(x) = x(x−3)(x+3)(x−1)(x+1)
obstawiam że to błąd w odpowiedzi?!
14 paź 12:57
ICSP: wymnóż wyrazy wolne z odp z książki oraz swoje i już masz odp.
14 paź 12:59
kim: czyli w odpowiedzi jest błąd. uff
14 paź 13:07