Działania na potęgach
Paula: [(81625)−0,75 : (123)3 − (0,125)13]−2
Prosiłabym o rozwiązanie i wytłumaczenie jak się to rozwiązuje, ponieważ nie umiem potęgować
np. x34
14 paź 19:30
MQ: x34=4√x3
14 paź 19:33
Paula: A jak rozwiązać to zadanie ?
14 paź 19:34
14 paź 19:35
Paula: Nawiasem to jak mamy np. 81625−34 = 4√625813 = ? (i co dalej)
14 paź 19:37
Paula: Kompletnie jestem zielona w tym i nie rozumiem jak to zrobić.
14 paź 19:39
MQ: stąd
| | 81 | | 3 | | 3 | |
( |
| )−34=(( |
| )4)−34=(( |
| )−3)
|
| | 625 | | 5 | | 5 | |
itd itp
14 paź 19:43
Paula: Już co nieco rozumiem

, a mogę jeszcze o całe rozwiązanie prosić ?
14 paź 19:45
Piotr:
sprobuj sama. pamietaj o kolejnosci dzialan.
14 paź 19:47
MQ: Podpowiedzi:
123=53
0,125=(0,5)3
14 paź 19:47
Paula: Ok. postaram sie to zrobić, dziękuje za pomoc.
14 paź 19:49