najmniejsza wartość
lauren: liczbę 16 przedstaw w postaci sumy dwóch takich składników aby suma ich sześcianów była
najmniejsza
14 paź 18:18
14 paź 18:21
lauren: DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE, po prostu robię za dużo rzeczy na raz
14 paź 18:23
Eta:
x+y= 16 ⇒ y= 16−x
W= x
3+y
3 −−− ma mieć wartość najmniejszą
to: W(x)= x
3+(16−x)
3 =.................. = 3*16*x
2−3*16
2*x +16
3
osiąga minimum dla odciętej wierzchołka paraboli
| | 3*162 | |
xmin= |
| = ........ = 8 |
| | 2*3*16 | |
y
min= 16−x= 8
14 paź 18:31