Indukcja matematyczna
azs: Pokaż, że dla każdego naturalnego n≥4,
3
n>n
3
Zrobiłam tak:
1. Sprawdzenie dla n=4
3
4>4
3
81>64 prawda
2. Założenie indukcyjne dla n=k≥4
3
k>k
3
3. Teza indukcyjna dla n=k+1
3
k+1>(k+1)
3
4.Dowód
L=3
k+1=3
k*3
P=(k+1)
3=k
3+3k
2+3k+1
Co dalej z tym zrobić


?
14 paź 16:37
Basia:
4.
tu trzeba udowodnić dwa lematy:
(1) 3n2 < 3n
(2) 3n+1 = < 3n
też dla n≥4
łato to pokazać
P < 3k+3k+3k = 3*3k = 3k+1
14 paź 16:52
14 paź 17:05
yyy: Czy to jest teraz dobrze rozwiązane?
1. Sprawdzenie dla n=4
34>43
81>64 prawda
2. Założenie indukcyjne dla n=k≥4
3k>k3
3. Teza indukcyjna dla n=k+1
3k+1>(k+1)3
4. Dowód
L=3k+1=3k*3
P=(k+1)3=k3+3k2+3k+1
A) 3n2<3n dla n≥4
1. sprawdzenie dla n=4
48<243 prawda
2. Zał. ind. dla n=k≥4
3k2<3k
3. teza ind. dla n=k+1
3(k+1)2<3k+1
4 . dowód
L= 3k2+6k+1
P= 3*3k=3k+3k+3k
z zał. 3k2<3k
6k<3k dla k≥4 zawsze prawda
1<3k dla k≥4 zawsze prawda
Z powyższego wynika, że 3n2<3n
B) 3n+1≤3n dla n≥4
1. sprawdzenie dla n=4
13≤243 prawda
2. Zał.ind. dla n=k≥4
3k+1≤3k
3. teza ind. dla n=k+1
3k+1+3≤3*3k
3k+1+3≤3k+2*3k
3k+1≤3k z zał
3<2*3k zawsze dla k≥4
Z powyższego wynika, że 3n+1≤3n
Z powyższego wynika, że 3n>n3 dla n≥4
15 paź 09:44
b.: ad A) . sprawdzenie dla n=4 48<243 prawda
powinno być 48 < 81 (=3
4), ale i tak prawda

Podobnie sprawdzenie w B)
* 6k<3
k dla k≥4 zawsze prawda − skąd to wiadomo?
np. stąd: 6k ≤ 6k*(k/4) = 3k
2/2 < 3
k/2 < 3
k, w przedostatniej nierówności skorzystaliśmy z
założenia indukcyjnego (jakiś tego typu rachunek trzeba dołączyć)
poza tym jest ok, ale można znacznie uprościć, nie trzeba używać indukcji w A i B:
w A mamy, dla k≥4:
3k
2 ≤ 3k
2 * (k/4) = 3k
3/4 < (3/4) * 3
k < 3
k,
skorzystaliśmy po drodze z pierwszego założenia indukcyjnego (3
k<k
3)
podobnie można szacować w B
15 paź 12:38
azs: Dziękuję. Jakoś nie mogłam tego zgryźć, ale już ok.
15 paź 12:51