Indukcja- nierówność - zadanie z egzaminu
Lukashem: Witam. Mam problem z udowodnieniem pewnej nierówności indukcyjnie.
n3 ≤ 3n dla n∊N
Oczywiście dla n = 1 jest to proste. Potem staram zaczynają się schody.
Próbowałem tak:
(n+1)3 ≤ 3n ∧ 3n3 ≤ 3n+1
Więc w takim wypadku chcę usadowić 3n3 tutaj:
(n+1)3 ≤ 3n3 ≤3n+1 , wiec wychodzi, że muszę udowodnić taka nierówność:
(n+1)3 ≤3n3 wiem , ze nie zachodzi dla n = 1, 2. Lecz dla 3 + zachodzi. Tylko jak udowodnić
to bo już tutaj lekko wysiadam. Próbowałem znowu indukcja ale jakoś to wszystko kupy się nie
trzyma;.
31 lip 20:12
K+K: a nie powinno byc tak?
(n+1)3≤3n+1
31 lip 20:16
Lukashem: no tam mały błąd się wkradł. Ale kwestia jak udowodnić to.
31 lip 21:04
AC:
dla n=1 dla n=2 nierówność jest prawdziwa.
Zał. że dla n=k gdzie k ≥ 3nierówność jest prawdziwa
czyli
k
3 ≤ 3
k
teza
dla n=k+1
wiemy że dla k ≥ 3 zachodzi
(k + 1)
3 ≤
3k3 ≤ 3 * 3k = 3
k+1
to przejście na czerwono to z założenia indukcyjnego.
31 lip 21:28