rozwiazanie rownania
potrzebujacy pomocy: Witam. prosze o pomoc w ponizszym zadaniu.
znalezc wszystkie rozwiazania (rzeczywiste badz zespolone) rownania:
x2−2x+2=0
zaznaczyc na plaszczyznie gaussa otrzymane rozwiazania
z Gory dziekuje za pomoc.
pozdrawiam.
14 paź 15:47
sushi_gg6397228:
licz Δ
14 paź 15:48
potrzebujacy pomocy: Δ=4−8=−4
co dalej?
14 paź 15:52
sushi_gg6397228:
−4=4i2
√Δ=...
14 paź 15:54
potrzebujacy pomocy: √Δ=2i.....
moglbym prosic o pelne rozwiazanie? nie potrafie tego rozwiazac.
14 paź 16:03
sushi_gg6397228:
to teraz liczysz x1 i x2−−> jak dla normalnych liczb
14 paź 16:03
potrzebujacy pomocy: ok.
A jak je zaznaczyc na plaszczyznie gaussa?
14 paź 16:04
sushi_gg6397228:
Oś OX to Re(z)
oś OY to Im(Z)
jak masz np. x= 3+6i to punkcik (3,6) w ukladzie "szkolnym" XOY i po klopocie
14 paź 16:06
potrzebujacy pomocy: ok. dziekuje bardzo za pomoc

pozdrawiam i zycze milego dnia,
14 paź 16:10
sushi_gg6397228:
na zdrowie
14 paź 16:13
14 paź 16:17