przedziały wartości bezwzględnej
Ola: hejka mógłby ktos mi pomóc i wytłumaczyc jak to jest z przedziałami w wartosci
bezwzglednej

Wiem że przyrównuje sie do zera i oblicza,to kumam,ale nie wiem kiedy przedział
powinien byc zamkniety a kiedy otwarty

Wie ktoś?Z góry dziekuje
14 paź 15:29
14 paź 15:32
Ola: robie matme 10 h przejrzałam to kilka razy i nic nie widz,wytłumaczenia dlaczego tak to sie
robi.np.
|4−x|=|2x+8|
czyli przedziały to (−
∞;4),[−4;4),[4;
∞)
czy na odwrót (−
∞;4],(−4;4],(4;
∞)
prosze niech mi ktos pomoże
14 paź 15:49
Basia: wszystko jedno byle konsekwentnie
zasadniczo przyjmuje się, że domykamy ten, w którym wyrażenie ≥ 0
żeby być w zgodzie z definicją wartości bezwzględnej
−W(x) dla W(x)<0
|W(x)| =
W(x) dla W(x) ≥0
ale to tylko obyczaj, bo prawdą jest również takie coś:
−W(x) dla W(x)≤0
|W(x)| =
W(x) dla W(x) >0
jako, że −0 = 0
no i tam masz literówkę (−∞; −4) albo (−∞;−4]
14 paź 15:57
Aga1.: Olu
ten szczególny przykład rozwiążesz szybko tak
IaI=IbI⇔
a=b v a=−b
Czyli
4−x=2x+8 v 4−x=−2x−8
x= .... v x=...
i po kłopocie.
14 paź 15:57
Ola: Aga1
aha czyli x= − 4/3 ;x= −12
dziekuje
14 paź 16:05