wyrażenia algebraiczne
kim: Dany jest wielomian W(x) = −2x3+3x2+mx+k. Wiadomo, że reszta z dzielenia wielomianu przez x−2
jest równa 17 i reszta z dzielenia wielomianu przez x+3 jest równa 7.
b) Dla wyznaczonych parametrów wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
(x−2)(x+3), nie wykonując dzielenia.
Wyznaczyłam te parametry:
W(x) = −2x3+3x2+19x−17
i dalej nie wiem co zrobić. Pomoże ktoś? Wytłumaczy?
13 paź 21:52
Saizou : a) z tw. o reszcie mamy że:
W(2)=17
W(−3)=7
13 paź 21:58
13 paź 22:01
ICSP: Saizou czytaj pełny wpis.
13 paź 22:01
Saizou : W(x)=(x−2)(x+3)Q(x)+R(x), gdzie R(x) jest co najwyżej w postaci ax+b
W(x)= (x−2)(x+3)Q(x)+ax+b
W(2)=17
W(−3)=7
17=(2−2)(2+3)*Q(2)+2a+b
7=(−3−2)(−3+3)*Q(−3)−3a+b
13 paź 22:12
kim: Wielkie dzięki @ICSP!
Rozwiązałam dzięki temu kolejne trzy zadania
13 paź 22:24
kim: Ale mam pytanie. Napisane jest tam, że: "dzieląc przez wielomian drugiego stopnia otrzymuję
resztę co najwyżej pierwszego stopnia: R(x)=ax+b"
Czy ta reszta w jakimś przypadku może być inna? Bo dla wielomianu stopnia 12 nadal "pasowała"
13 paź 22:28
ICSP: Reszta jest zawsze maksymalnie o stopień niższa od wielomianu przez który dzielimy.
Jeżeli dzielę przez wielomian stopnia IV to otrzymam resztą stopnia III. Oczywiście może się
zdarzyć że będzie to reszta stopnia pierwszego albo drugiego, ale podczas rozwiązywania
zadania zakłada się stopień o jeden niższy.
13 paź 22:30
kim: czyli np jak będę dzieliła przez taki wielomian: W(x) = x9+2x3+x2+4x+5 to zakładamy, że
reszta będzie miała taką postać? R(x) = ax8+bx7+....+gx+h ?
13 paź 22:44
ICSP:
13 paź 23:07
Gustlik: Tak, maksymalny możliwy stopień reszty jest o 1 mniejszy od stopnia dzielnika. Powtarzam −
jest to maksymalny możliwy stopień, a więc może być on niższy o 2, 3 itd od stopnia
dzielnika., ale w tego typu zadaniach trzeba założyć maksymalny możliwy stopień, jeżeli ma być
on niższy o więcej niż 1 to wyjdzie z obliczeń, początkowe współczynniki reszty wyjdą równe 0.
Czyli gdy dzielimy przez wielomian kwadratowy − trzeba założyć, ze reszta będzie liniowa, przy
dzieleniu przez wielomian stopnia 3 trzeba założyć resztę kwadratową itd.
13 paź 23:15
kim: Ok, wielkie dzięki raz jeszcze!
14 paź 09:42
toooooomuch: Czyli,
17=(2−2)(2+3)*Q(2)+2a+b −> 2a+b=17
7=(−3−2)(−3+3)*Q(−3)−3a+b −> −3a+b=7
tylko jak?, a co z Q(2) i Q(−3)
13 sie 18:11
pigor: ... a po co ci znać Q(2) lub Q(−3) skoro 2−2=0 lub −3+3=0 , więc iloczyn =

...
13 sie 18:29