równanie
kasia: jakie pierwiastki będzie miało to równanie :
x3 − 4x2 + x + 6 = 0
13 paź 21:45
Saizou : a znasz tw. o pierwiastkach wymiernych
13 paź 21:47
Tadeusz:
podziel przez (x−3)
13 paź 21:48
paweł : to chodzi o to że szukam dzielników tej 6 ... czyli 1 −1 2 −2 3 −3 6 i −6
i potem W (dzielnik) = 0
x3 − 4x2 + x + 6 = 0 dzięlę przez to co będzie tym pierwiastkiem
13 paź 21:52
Gustlik: Najlepiej tw. Bezout i schematem Hornera − wyjaśnienie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1401
"Kandydaci" na pierwiastek to +−1, +−2, +−3, +−6 (dzielniki wyrazu wolnego) − wyjaśnienie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html :
Podstawiasz kolejno "kandydatów" do schematu Hornera i liczysz aż uzyskasz resztę 0 (na końcu
dolnego wiersza)
1 −4 1 6
1 1 −3 −2 4
−1 1 −5 6 0
x=−1 jest pierwiastkiem, otrzymujesz:
(x+1)(x
2−5x+6)=0
Teraz z delty:
Δ=1,
√Δ=1, x
1=2, x
2=3.
Odp: x=−1 v x=−2 v x=3.
13 paź 23:36