Szereg
digits: Sprawdź czy szereg jest zbieżny.
| | en+1*(n+1)! | nn | |
= |
|
| = |
| | nn+1 | en*n! | |
| | en*e1*n!*(n+1) | nn | |
= |
|
| = |
| | nn*n1 | en*n! | |
jak dalej to wyliczyć, bo mi nie wychodzi
13 paź 19:25
Krzysiek: | | en+1 (n+1)! | |
an+1 = |
| |
| | (n+1)n+1 | |
13 paź 19:26
digits: kurde taki błąd, czyli z tego wychodzi
| | en+1*(n+1)! | nn | |
= |
|
| = |
| | (n+1)n+1 | en*n! | |
| | en*e1*n!*(n+1) | nn | |
= |
|
| = |
| | (n+1)n*(n+1)1 | en*n! | |
czyli wychodzi, że szereg jest rozbieżny, ponieważ nie jest spełniony warunek konieczny
a
n+1>a
n>a
1>1
dobrze mi wyszło
13 paź 19:44
Krzysiek: wyszło ok, ale czy an →1 ?
13 paź 19:46
sushi_gg6397228:
mianownik −−> e
13 paź 19:48
Krzysiek: w sumie to było pytanie do digits , bo ja o tym wiem

więc w sumie granica wyszła e/e =1 czyli nic to nie daje.
jednak korzystając z tego, że: (1+1/n)
n →e od dołu (ciąg jest rosnący)
to:
13 paź 19:51
digits: wydaje mi się, an nie dąży do 1
13 paź 19:52
digits: to wiedziałem, że mianownik =e
13 paź 19:53
Krzysiek: | | an+1 | |
znaczy nie an tylko |
| |
| | an | |
| | e | |
chodziło mi o końcową postać granicy |
| bo korzystając z kryterium d'Alembrerta |
| | (1+1/n)n | |
liczy się granicę n→
∞
13 paź 19:56
digits: aha dlatego się tak trochę zastanawiałem o co chodzi z tym a
n, a to wiedziałem, że
mógłbym dostać jakiś przykład na kryterium porównawcze,bo dokładnie nie wiem jak się kiedy się
go stosuje i za bardzo jak liczy
13 paź 20:05
Trivial:
Jeżeli z kryterium d'Alemberta wychodzi 1 to dalej nic nie wiemy o zbieżności szeregu. W tym
przykładzie wystarczy sprawdzić warunek konieczny zbieżności szeregu (granica wyrazów = 0).
13 paź 20:09
Krzysiek: | | n5 +sinn +10n3 | |
a)∑ |
| |
| | 5n6 +2n | |
13 paź 20:09
sushi_gg6397228:
mozna pokombinowac wtedy z Raabe'go lub Schómlisch'a
lub wykorzystac wzor Stirlinga −−> dotyczy n!
13 paź 20:12
13 paź 20:12
Trivial:
Rzeczywiście,
Krzysiek, nie zauważyłem tego.
Mimo wszystko wystarczy policzyć granicę a
n
| | en | | en | | n | |
lim an = lim |
| n! = lim |
| *√2πn( |
| )n = lim √2πn = ∞ |
| | nn | | nn | | e | |
13 paź 20:15
digits: taa, żebym ja znał twierdzenia Raabe'gp lub Schómlisch'a

dobra zacznijmy może od przykładu b) bo wydaje mi się łatwiejszy czyli
| | 2n2+13n | |
zaczyna że an= |
| |
| | n4+7n+9 | |
i później robie:
n√an tak
13 paź 20:29
Krzysiek: ale Ty chcesz zbadać zbieżność korzystając z kryterium porównawczego a nie Cauchy'ego ...
więc musisz ten ciąg ograniczać od góry/dołu
13 paź 20:31
13 paź 20:35
digits: aha, czyli
czyli szereg jest zbieżny dobrze
13 paź 20:44
Krzysiek: na pewno te nierówności są spełnione?
po drugie stąd,że 1/n2 →0 to nie oznacza, że szereg jest zbieżny
13 paź 20:48
digits: wedlug tego co w tym linku co mi podałeś to patrzymy tylko na największe potęgi
13 paź 20:58
Krzysiek: tak, jest zbieżny ale to musisz pokazać, bo na razie to jest przypuszczenie
i to 'przypuszczenie' potrzebne nam jest po to byśmy wiedzieli jak ograniczać ten ciąg
gdy myślimy,że jest zbieżny ograniczamy go od góry
np. licznik:
2n2 +13n ≤2n2 +13n2 =15n2
spróbuj ograniczać mianownik tak by cały ułamek się zwiększał
13 paź 21:03
digits: n4+7n+9≤n4+7n+9n=n4+16n
13 paź 21:07
Krzysiek: ok, ale czy jak coś dodasz do mianownika to ułamek się zwiększy czy zmniejszy?
| 15n2 | | 15n2 | | 1 | |
| ≤ |
| =15 |
| |
| n4 +7n+9 | | n4 | | n2 | |
| | 1 | |
i 15∑ |
| jest zbieżny więc na mocy kryterium porównawczego ∑an jest zbieżny |
| | n2 | |
13 paź 21:11
digits: ułamek się zmniejszy

czyli ten drugi przykład
n
5+sinn+10n
3≤n
5+10n
5=11n
5
| 11n5 | | 11n5 | | 11 | |
| ≤ |
| = |
| |
| 5n6+2n | | 5n6 | | n | |
| | 11 | |
czyli ∑ |
| jest rozbieżny więc na mocy kryterium porównawczego ∑an jest rozbieżny |
| | n | |
13 paź 21:22
Krzysiek: niestety ale kryterium porównawcze nie zadziała...
aby udowodnić, że szereg jest rozbieżny musisz ograniczać ciąg od dołu
13 paź 21:26
digits: czyli jak jest zbieżny to od góry, a jak rozbieżny to od dołu tak

n
5+sinn+10n
3≥n
3+10n
3=11n
3
| 11n3 | | 11n3 | | 11 | |
| ≥ |
| = |
| |
| 5n6+2n | | n2 | | n | |
13 paź 21:32
Krzysiek: niestety źle...
ograniczając od dołu musisz ograniczać przez szereg rozbieżny
a te nierówności nie wiem skąd się biorą i ta równość(?) na końcu?
| | n5 | | 1 | |
musisz ograniczyć go przez ciąg: A |
| =A |
| gdzie A −to jakaś stała |
| | n6 | | n | |
13 paź 21:35
digits: a to stało to obojętnie jaka liczba ma być
13 paź 21:41
Krzysiek: no nie, taka jaka Tobie wyjdzie przy tych ograniczeniach
13 paź 21:52
digits: n
5+sinn+10n
3≥n
5−10n
5=−9n
5
| −9n5 | | −9n5 | | −9n5 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| =−3 |
| |
| 5n6+2n | | 5n6−2n6 | | 3n6 | | n | |
13 paź 22:23
Krzysiek: | n5 +sinn+10n3 | | n5 −1 | | 1/2 n5 | |
| ≥ |
| ≥ |
| ≥ |
| 5n6+2n | | 5n6 +2n | | 5n6 +2n | |
| | 1/2 n5 | | 1 | |
≥ |
| = |
| |
| | 5n6 +2n6 | | 14n | |
13 paź 22:30
digits: kurde łatwe to nie jest jak na pierwszy raz murze jeszcze rozwiązać takich zadań. Dałbyś może
jeszcze jakiś przykład na ograniczony z dołu i z góry
13 paź 22:48
13 paź 22:50
digits: Dzięki
13 paź 22:51