kryterium porównawcze
luki: jak szacować kryterium porównawcze kiedy zmniejszamy ten ułamek a kiedy zwiększamy
13 maj 21:02
Krzysiek: jak masz wielomiany w liczniku i mianowniku patrzysz tylko na największe potęgi
(nawet bez współczynników)
przykład:
| | n5 +n4 +10n3 +10000n | |
∑ |
| (*) |
| | 10n10 +9999n5 | |
| | 1 | |
i wiesz,że ∑ |
| jest zbieżny zatem i (*) będzie zbieżny |
| | n5 | |
ale oczywiście to należy wykazać (o wiele szybciej jest korzystając z kryterium ilorazowego )
13 maj 21:08
luki: no własnie to trzeba chyba licznik zwiększac albo zmniejszac , a jak jest rozbiezny to jak
bedzie , jak korzystac z ilorazowego?
13 maj 21:16
Krzysiek: jak popatrzysz na największe potęgi i w tym przypadku(wiesz,ale nie udowodnileś) szereg będzie
zbieżny to wtedy musisz szacować od góry
jak rozbieżny szacujesz od dołu, bo inaczej kryterium porównawcze nic nie daje...
jak skorzystać z ilorazowego?
| | an | |
dobierasz taki ciąg bn by granica: 0<limn→∞ |
| <∞ |
| | bn | |
i wtedy badasz zbieżność ∑b
n
| | 1 | |
więc w tym przypadku dobierasz: bn = |
| |
| | n5 | |
| | 1 | |
i ∑ |
| jest zbieżny zatem i ten (*) szereg jest zbieżny |
| | n5 | |
13 maj 21:26
luki: ok a możesz dac przykład z ilorazowym i napisac kiedy jest rozbieżny?
13 maj 21:28
Krzysiek: | | n99 | | 1 | |
wtedy największe potęgi w liczniku i mianowniku: |
| = |
| |
| | n100 | | n | |
| | 1 | |
i ∑ |
| rozbieżny zatem i (**) rozbieżny |
| | n | |
13 maj 21:30
13 maj 21:30
luki: | | 1 | |
ok , jeszcze mam pytanie do tego zbieznego bo gdy jest |
| to gdy podstawi sie za n ∞ |
| | n5 | |
to bedzie 1 /
∞ =0 i tak samo w rozbieznym 1/
∞
13 maj 21:37
Krzysiek: ponieważ zbieżność ciągu do zera to warunek konieczny zbieżności szeregu
czyli jeżeli mamy szereg:∑a
n
i lim
n→∞ a
n =0 to nic nie wiemy
ale gdy: lim
n→∞ a
n ≠0 to szereg jest rozbieżny
ponieważ: jest tw:
α>1
rozbieżny gdy α∊(0,1]
13 maj 21:41
luki: czyli zbieżny jest gdy mianownik jest >1 , rozbiezny gdy jest z tego zakresu?
13 maj 21:49
Krzysiek: nie mianownik!
tam jest nα
więc gdy potęga jest większa od 1 to szereg jest zbieżny
13 maj 21:50
luki: ok dzieki
13 maj 21:53
luki: znasz jakieś strony z odpowiedziami by móc to poćwiczyć?
13 maj 22:15
Krzysiek: a nie ma w Skoczylasie czy w Krysickim? zapewne są z tyłu odpowiedzi
13 maj 22:17