oblicz granice.
zuzia: Mam problem z paroma granicami.
| | 21/x+3 | | 4 | |
a) limx→0 |
| = |
| dobrze? |
| | 31/x+2 | | 3 | |
| | x | |
b)limx→0 |
| =... tutaj nie wiem jak obliczyć |
| | 1+e1/x | |
| | x2−√x | |
c)limx→1 |
| =... też nie wiem, myślałam, żeby podzielić górę i dół przez |
| | √x−1 | |
| | 0 | |
x1/2 i wtedy otrzymam granice równą |
| więc =0 ? |
| | 1 | |
| | 3√x+1−3√1−x | |
d) limx→0 |
| =0 dobrze? |
| | x2 | |
13 paź 15:24
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
zawsze mozna zrobic podstawienie |
| = n i wtedy n−−>+ −∞ |
| | x | |
13 paź 15:29
zuzia: czyli dobrze?
13 paź 15:45
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
a) trzeba policzyc granice jednostronne bo ( |
| ) −−> + − ∞ i sa rozne liczby |
| | x | |
d) na jakiej podstawie wyszedl taki wynik
13 paź 15:48
zuzia: d) górę i dół pomnożyłam przez 3√x+1+3√1−x, potem podzieliłam przez najwyższą potęge
mianownika czyli x2 i otrzymałam U[0}{2}
13 paź 15:58
zuzia: możesz rozpisać a) ?
13 paź 16:00
sushi_gg6397228:
d) wzor a3 +b3 a nie wzor a2−b2
13 paź 16:03
sushi_gg6397228:
a) dwa przypadki x−−> 0
− oraz x−−>0
+
| | 1 | |
x−−>0− |
| −−> −∞ i rozpatrujemy co wychodzi z ułamka |
| | x | |
13 paź 16:06
zuzia: ale ile wynosi 2∞ ?
13 paź 16:09
sushi_gg6397228:
a jak wyglada wykres f(x)=2
x
zawsze mozna zrobić 2
10=... 2
100=... 2
10000=...
13 paź 16:12
zuzia: no to będzie+∞
13 paź 16:12
zuzia: i będzie tak :
przy x
→−
∞ też będzie 1?
13 paź 16:14
zuzia: utkwiłam przy tym d) jeżeli pomnoże przez wzór a3+b3 to w liczniku schodze z pierwiastków,
drugi jeszcze mnożę przez −1, a w mianowniku mnożę x2*(a3+b3) tak ?
13 paź 16:17
sushi_gg6397228:
to licznik i mainownik dzieliny przez wieksza z pary liczb (3
n oraz 2
n)
13 paź 16:18
zuzia: nie rozumiem 'większa z pary liczb'?
możesz to rozpisać?
13 paź 16:21
sushi_gg6397228:
jak masz ułamek i masz x i x
2 to przez ktore dzielisz −−> wiadomo ze przez x
2
| 2n + liczba | | | |
| = |
| −−> |
| 3n+ liczba | | | |
13 paź 16:26
zuzia: ok rozumiem
13 paź 16:28
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
teraz atakujemy |
| −−−>−∞ |
| | x | |
13 paź 16:30
zuzia: ale jest potrzeba rozpisywać na granice jednostronne?
13 paź 16:30
sushi_gg6397228:
jak granice jednostronne sa rozne to ....
13 paź 16:36
zuzia: to granica nie istnieje, ale tu chyba nie ma znaczenia, bo od razu widzę, że będzie ta sama,
tak?
13 paź 16:40
sushi_gg6397228:
a) tutaj nie widac od razu jaka jest granica
| | 1 | |
wiec liczymy; tym bardziej ze jest [ |
| ] |
| | 0 | |
13 paź 16:42
zuzia: ok.
możemy wrócić do d)?
13 paź 16:45
sushi_gg6397228:
a) nie jest skonczone
13 paź 16:47
sushi_gg6397228:
d)
a−b wiec musimy pozbyc sie 3√... wiec wzorek a3− b3= (a−b)(.....)
13 paź 16:47
zuzia: w a ) będę musze policzyć granicę lewostronną i też wyszło mi 0, tak ?
13 paź 16:51
zuzia: czyli w d) mam po prostu rozpisać ten wzór a
3−b
3 i skrócić? w rezultacie wychodzi mi
13 paź 16:55
sushi_gg6397228:
jak wyszlo 0 w lewostronnej w a)
13 paź 16:56
sushi_gg6397228:
d) przeciez tam beda pierwiastki (w mianowniku), jak sie wzor rozpisze
13 paź 16:57
zuzia: no w a będę mieć taki sam ułamek, mam go podzielić przez wieksza liczbę i wyjdzie to samo, tak?
jak nie to to rozpisz, bo widocznie Cię nie rozumiem
13 paź 17:01
sushi_gg6397228:
2−10000000000=...
13 paź 17:02
zuzia: to jest równe −∞ jakie to ma znaczenie?
13 paź 17:06
sushi_gg6397228:
2−∞−−−−−−−−−> ZERA
13 paź 17:17
zuzia: no ok, ale jakie to ma znaczenie?
możesz to rozpisać od początku do końca?
13 paź 17:22
sushi_gg6397228:
| 0+3 | |
| to wychodzi 0 jak dla granicy z prawej strony  |
| 0+2 | |
13 paź 17:26
zuzia: ok, wychodzi 3/2
13 paź 17:28
sushi_gg6397228:
wiec granice masz rozne
a zapisywanie, to cos musisz od siebie dac
13 paź 17:31
zuzia: pomożesz z b i c?
13 paź 17:38
sushi_gg6397228:
b) mamy tak samo jak w "a" dwa przypadki
x−−>0
− i x−−>0
+
zakasaj rekawy i pokaz ze cos umiesz
13 paź 17:42
zuzia: w b) lewostronna −∞ a prawostronna +∞ ?
13 paź 17:46
sushi_gg6397228:
mamy totolotek
zapisuj obliczenia
13 paź 17:47
zuzia: | | 0− | |
znaczy ja to wyliczyłam. prawostronna: miałam |
| =−∞ |
| | 2 | |
13 paź 17:53
zuzia: w d) mi wyszło, ze granica lewostronna =−
∞ a prawo =+
∞ po wymnożeniu miałam tam postać
13 paź 17:54
sushi_gg6397228:
zapisuj wzor naszej granicy
i zapisuj krok po kroku
po jednej linijce przeksztalcen, czekajac na akceptacje
13 paź 17:55
zuzia: | | x | | 0− | |
limx→0− |
| = |
| =−∞ ? |
| | 1+e1/x | | 2 | |
13 paź 17:59
sushi_gg6397228:
zrobilas pare przeksztalcen pomiedzy
= a =
z jakiej racji piszesz 1+e
1/x= 2

?
13 paź 18:01
zuzia: 1/x →0
e0=1
13 paź 18:02
13 paź 18:05
zuzia: no to nie wiem.
13 paź 18:06
sushi_gg6397228:
robisz tak samo jak "a" liczba "e" prawie niczym sie nie rózni od "2" i "3"
13 paź 18:08
zuzia: no to czyli nie rozumiem.
13 paź 18:11
sushi_gg6397228:
zapisz granice lewostronna x−−>0−
13 paź 18:14
zuzia: | x | | 0− | | 0− | | 0− | |
| = |
| = |
| = |
| =+∞ |
| 1+e1/x | | 1+e−∞ | | 1+−∞ | | −∞ | |
od 3 działania nie jestem pewna..
13 paź 18:18
sushi_gg6397228:
e≈2,7
(2,7)−10=...
(2,7)−100=...
(2,7)−1000=...
13 paź 18:20
zuzia: | | 0− | |
no ale skąd ja miałam wiedzieć, ze e ma taką wartość.. czyli mam mieć |
| =− ∞  |
| | +∞ | |
13 paź 18:23
sushi_gg6397228:
proszę zobaczyc na wykres funkcji f(x)= ax gdzie a>1 bo przy takim strzelaniu marne są
szanse na wygranie czegokolwiek w TOTOLOTKA
13 paź 18:24
zuzia: no a mogę prosić o tłumaczenie dokładniejsze, a nie na zasadzie, że ja mam sobie dopowiedzieć.
Wstawiłam przykłady, których nie umiem zrobić, więc raczej potrzebuje dokładnego
wytłumaczenia..
13 paź 18:28
sushi_gg6397228:
ciagle jest strzelania z granicami=== brak znajomosci wygladu wykresu danej funkcji
czekam dalej na odpowiedz e−∞−−> ....
13 paź 18:30
zuzia: nie strzelanie, bo po co mam strzelać, w moich obliczeniach tak mi wychodzi.
+∞
13 paź 18:33
sushi_gg6397228:
nie dostalem informacji ile wynosi e−∞
13 paź 18:37
13 paź 18:38
zuzia: →0
13 paź 18:40
sushi_gg6397228:
wreszcie
wiec jeszcze raz zapisujemy to co bylo o 18.18 z korektami
zapis niepoprawny matematycznie ( ale na razie chcemy dostac tylko jaka wyjdzie liczba)
13 paź 18:42
zuzia: | 0− | | 0− | | 0− | |
| = |
| = |
| =−∞ |
| 1+e−∞ | | 1+0 | | 1 | |
przed każdym działaniem ma być lim
x→0
−
13 paź 18:45
13 paź 18:49
zuzia: 0
13 paź 18:49
sushi_gg6397228:
to co tam mi wpsijuesz
−∞
wiec poprawiamy caly zapis od poczatku
13 paź 18:58
zuzia: | | 0− | | 0− | |
przy limx→0− |
| = |
| =0 |
| | 1+e−∞ | | 1 | |
| | 0+ | | 0+ | |
przy limx→0+ |
| = |
| =0 ? |
| | 1+∞ | | +∞ | |
tam przed kazdym działanie ma byc lim
13 paź 19:03
sushi_gg6397228:
z punktu formalnego jak piszemy lim to nie mozemy wstawiac
∞
tamto rozpisywanie co robisz to jest pomocnicze i mozna gdzies na boku sobie pisac
13 paź 19:07
zuzia: ok, ok.
13 paź 19:09
sushi_gg6397228:
c) ja bym podstawil t=√x
13 paź 19:15
zuzia: | | t4−t | | (t2−1)(t2+1) | | (t−1)(t+1)(t2+1) | |
czyli |
| = |
| = |
| =(t+1)(t2+1)=4 |
| | t−1 | | t−1 | | t−1 | |
13 paź 19:21
sushi_gg6397228:
pierwsze przejscie w liczniku nieprawidlowe
wyciagnij "t" przed nawias i potem
t3−13=....
13 paź 19:23
zuzia: | | t(t−1)(t2+t+1) | |
czyli |
| =3 |
| | t−1 | |
13 paź 19:25
sushi_gg6397228:
zgadza sie

wiec zamiast {t} mozna dac z powrotem
√x i limesa napisac
13 paź 19:29
zuzia: ok, rozumiem. Dzięki
13 paź 19:30
sushi_gg6397228:
d)
wzorki a−b to mamy w liczniku a3−b3= (a−b)*(...)
13 paź 19:32
zuzia: ale to w liczniku mam rozpisać te pierwiastki ze wzoru?
jak tam jest 3√..−3√..
13 paź 19:38
zuzia: chyba ze chodzi Ci o to że to jest część tego wzoru?
13 paź 19:38
sushi_gg6397228:
w liczniku jest (a−b); musimy domnozyc na nawias aby powstało a3−b3 i mozna bylo pozbyc spie
√..
13 paź 19:40
zuzia: | | 2 | |
ok, to mam juz po wymnozeniu |
| |
| | 3x | |
13 paź 19:42
zuzia: teraz mam zrobić lewostronna i prawostronna?
13 paź 19:42
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz przyklad, potem wymnozomy licznik i mianownik przez tajemniczy nawias
13 paź 19:43
zuzia: lewostronna −∞
prawo+∞
13 paź 19:44
sushi_gg6397228:
nie trzeba liczyc granic lewo i prawo− stronnych
13 paź 19:46
zuzia: | 2x | | 2x | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| x2(3√(x+1)2+3√(−x2+1)+3√(1+x)2 | | 3x2 | | 3x | |
13 paź 19:47
sushi_gg6397228:
nie mozna sobie tak opuscic duzego pierwiastka
| 2 | | 1 | |
| = sytuacja podobna do wykesu |
| co w zerze nie na granicy |
| x* 3√.......... | | x | |
13 paź 19:53
zuzia: czyli jak mam to zrobić?
13 paź 19:56
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
jezeli wiemy jak wyglada wykres f(x)= |
| to odpow == nie istnieje, bo granice jednsotronne |
| | x | |
sa rozne
13 paź 20:02
zuzia: no tak
13 paź 20:04