pochodna funkcji
stosunek: pochodna funkcji
y=(x2+1)sinx
y'=[(x2)'+(1)'](sinx)'
y'=(2x+0)cosx
y'=2xcosx
czy to jest ok?
13 paź 15:18
Maslanek: Niet. Pochodna iloczynu.
y=(x2+1)sinx
y'=2xsinx+cosx(x2+1)
13 paź 15:18
sushi_gg6397228:
czy Ktos ma problemy ze wzrokiem−−>
napisalem w taMtym temacie ze jest ŹLE I CZEKAM NA PRAWIDLOWY WZÓR
13 paź 15:19
13 paź 15:20
stosunek: tylko ze nie wiem który i prosiłem o pomoc
13 paź 15:21
sushi_gg6397228:
podalem poczatek wzoru i nawet nazwe−−> wzor na pochodna iloczynu
otwiera sie wiki i szuka wzoru
13 paź 15:23
stosunek: czyli to powinno byc tak
y'=[(x2+1)sinx]'=(x2+1)'*sinx+(sinx)'*(x2+1)= [(x2)+(1)']sinx + (sinx)'*(x2+1)=
(2x+0)*sinx + cosx(x2+1)= 2xsinx+cos(x2+1)
13 paź 15:30
sushi_gg6397228:
taki zapis cosx(x2+1) sugeruje zapis cosx*(x2+1) a to ma byc (x2+1) * cos x
13 paź 15:35
sushi_gg6397228:
wynik prawidlowy podano o 15.18
u Ciebie brak pochodnej przy (x2) ; potem sie x gdzies zmył co byl w cosinusie
13 paź 15:36
stosunek: a czy to jest dobrze?
13 paź 15:37
stosunek: ok rozumiem
13 paź 15:39
sushi_gg6397228:
| 1 | | ln x | |
| * ln x= |
| −−> i lecisz z dzielenia ( tak mozna robic jak sa trudniejesze |
| x | | x | |
przyklady)
wynik OK
13 paź 15:41
stosunek: y'=x5tgx
y'=5x4tgx+1+tg2x*x5
to juz ostanite bardzo dziekuję za pomoc
13 paź 15:45
sushi_gg6397228:
pochodna calkowicie skopana
(x5)' −−>...
(tg x)' −−>...
13 paź 15:47
stosunek: (x5)−−−> 5x4
(tgx)−−−> 1+tg2x
13 paź 15:52
13 paź 15:55
13 paź 15:58
13 paź 16:04
sushi_gg6397228:
i jest OK
13 paź 16:09
sushi_gg6397228:
przy zapisie z 15.45 brakuje nawiasu
...+(1+ tg2 x)* x5
13 paź 16:10
stosunek: baaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrdddddddddzzzzzzzzzzzooooooooooo dziękuje mam jeszce pare funkcji ktorych
nie jestem pewna ale juz nie bede nikogo męczyc
bardzo dziekuje
13 paź 16:11
sushi_gg6397228:
dawaj, powalczymy z tym
13 paź 16:17
stosunek: y=cos(2x2+3)=4xcosx−2x2sinx−3sinx
chyba to jest żle
13 paź 16:18
sushi_gg6397228:
tutaj mamy złozenie funkcji
wzor na zlozenie jest ?...
13 paź 16:19
stosunek: [f(y)]'=f' *y'
tylko nie wiem jak ja mam to rozpisac
13 paź 16:25
sushi_gg6397228:
t(x)= 2x2+3 t'(x)=...
(cos t )' = (cos t)'t * t'x
13 paź 16:29
stosunek: ok dziekuje
13 paź 16:33
sushi_gg6397228:
zapisz ile wyszlo
13 paź 16:36
stosunek:
y'=(cosx)'(2x2+3)*(cosx)(2x2+3)'
to to powinno byc zapisane?
14 paź 12:18
stosunek: 
14 paź 12:26
stosunek: czy tak

y'=(cosx(2x
2+3)= −sinx(2x
2+3)'=−sinx[(2x
2)+(3)']=−sinx[(2x
2)+0]=−sinx(2*2x)= −4xsinx
14 paź 12:30
sushi_gg6397228:
(cos t)'= − (sin t ) * t'x= − (sin t) * (4x)= − 4x * sin (2x2+3)
14 paź 13:47
stosunek:
ok dziekuję
a to y=(2 e 4x)' = 8 e 4
i mam problem z y=3 esin(x2)
14 paź 15:32
sushi_gg6397228:
2*e4x tak to ma wygladac
14 paź 15:33
stosunek: tak , czy wynik jesy ok ?
y=3 esin(x2)
wyszło mi 6xecosxsin(x2)
14 paź 17:46
sushi_gg6397228:
zaden wynik nie jest OK
14 paź 17:48
stosunek: y=(2 e4x)'=2e4*(4x)"=2e4*4=8e4
czy możesz wskazac prosze mie bład w tym przkładzie
14 paź 19:45
sushi_gg6397228:
2e4x −−−> 8e4x
14 paź 19:46
stosunek: dziekuję a czy y=excosx
y'=−eXsinxcosx
czy to tez jest źle?
14 paź 20:21
stosunek: czy tak
y=excosx−esinja nie wiem kiedy mam stosowac jakis wzór
14 paź 20:36
stosunek: y=excosx−exsinx
14 paź 20:37
sushi_gg6397228:
20.37 wzor ok
14 paź 21:47
stosunek: dziekuje bardzo
14 paź 22:13