liczby zespolone
tomek: Liczby zespolone Jak podać wartości pierwiastków: a)
4√1 b)
3√−1 c)
3√i. Gdyby ktoś
mógł zrobić jakiś jeden przykład, natomiast ja zrobiłbym resztę − chcę się tego nauczyć.
13 paź 14:33
sushi_gg6397228:
z= 1 i liczysz pierwiastki 4 stopnia −−> postac trygonometryczna i x0, x1, x2, x3
13 paź 14:43
tomek: Nawet tego nie miałem i nie rozumiem do końca zapisu. Mógłbyś coś więcej napisać ?
13 paź 14:46
13 paź 14:50
sushi_gg6397228:
jezeli nie miales, to nie mogli na zajeciach zadac obliczania pierwiastka n−tego stopnia z
liczby zespolonej
na forum jest duzo zadan o obliczaniu pierwiastka z liczby zespolonej−−> wejsc w wyszukiwarke i
znaleść
13 paź 14:52
ZKS:
Można też tak.
z = 4√1
z4 = 1
z4 − 1 = 0
(z2 − 1)(z2 + 1) = 0
(z − 1)(z + 1)(z2 − i2) = 0
(z − 1)(z + 1)(z − i)(z + i) = 0 ⇒ z = ±1 ∨ z = ±i
13 paź 14:56
tomek: a czemu założyłeś, że φ = π zawsze tak się zakłada?
13 paź 15:03
ZKS:
Zaznacz sobie punkt A(−1 ; 0) na płaszczyźnie zespolonej i od razu widać jaki to kąt.
13 paź 15:07
tomek: Jak to się zaznacza? Ale zawsze φ = π? I jakbyś mógł napisać określanie kątów czyli:
i) sinx > 0 ⋀ cosx > 0
| | 1 | | √3 | |
sinα = |
| ⋀ cos = |
| ⇒ α = 30o (x) |
| | 2 | | 2 | |
ii) sinx < 0 ⋀ cosx > 0
| | √2 | | √2 | |
sinα = − |
| ⋀ cosα = |
| ⇒ α = 315o (2π − x) |
| | 2 | | 2 | |
iii) sinx > 0 ⋀ cosx < 0
| | √2 | | √2 | |
sinα = |
| ⋀ cosα = − |
| ⇒ α = 135o (π − x) |
| | 2 | | 2 | |
iiii) sinx < 0 ⋀ cosx < 0
α = (π + x)
13 paź 15:11
ZKS:
13 paź 15:15
tomek: Czyli zawsze będzie φ = 180o i czy to co wyżej napisałem jest dobrze?
13 paź 15:16
tomek:
13 paź 15:23
ZKS:
Jak zawsze φ = 180
o?
| | 1 | | √3 | | π | |
Przecież dla sin(x) = − |
| ∧ cos(x) = |
| ⇒ x = 2π − |
| . Więc te wzory: |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
sin(x) > 0 ∧ cos(x) > 0 ⇒ to kąt wynosi x
sin(x) > 0 ∧ cos(x) < 0 ⇒ to kąt wynosi π − x
sin(x) < 0 ∧ cos(x) < 0 ⇒ to kąt wynosi π + x
sin(x) < 0 ∧ cos(x) > 0 ⇒ to kąt wynosi 2π − x
są dobre.
13 paź 15:23
ZKS:
Spróbuj wyznaczyć postać trygonometryczną dla z = 1 − i√3.
13 paź 15:24
tomek: no nie rozumiem dlaczego Krzysiek przyjął, że φ = π. Skąd to wie?
13 paź 15:27
ZKS:
Napisałem do jasnej ciasnej żebyś zaznacz na płaszczyźnie zespolonej punkt A(−1 ; 0)
bo z = −1 + i * 0 ⇒ z = −1 wtedy zobaczysz skąd ten φ = π. Nawet Ci sam już to narysowałem.
13 paź 15:33
tomek: ok, czyli dla 1 − √3i będzie punkt A(1, √3)?
13 paź 15:44
ZKS:
Tego już nie zaznaczaj na płaszczyźnie tylko wyznacz postać trygonometryczną licząc sin(φ)
cos(φ) i kąt φ. A poza tym nie podałem 1 + i√3 tylko 1 − i√3 więc punkt inaczej będzie
wyglądał.
13 paź 15:48
tomek: z = 1 + i
√3
|z| =
√1 + 3 =
√4 = 2
zatem φ = 60
o
Dobrze

?
13 paź 16:44
tomek: 
Tak ten kąt wyznaczyć?
13 paź 16:55
ZKS:
Napisałem z = 1 − i√3 więc popraw co potrzeba.
13 paź 16:58
tomek: z = 1 − i
√3
|z| =
√1 + 3 =
√4 = 2
φ = 300
o ?
13 paź 17:00
tomek: | | √3 | |
tam powinno być: sinφ = − |
| |
| | 2 | |
13 paź 17:00
ZKS:
Dobrze.
13 paź 17:02
tomek: a wiesz może jak pokazać, że jeżeli: z = r * (cosφ + isinφ) ⋀ w = t * (cosω + isinω) to wtedy
zachodzi: z * w = r * t(cos(φ + ω) + isin(φ + ω)) ?
13 paź 17:35
tomek:
13 paź 17:44
Krzysiek: pomnóż każdy czynnik przez każdy i skorzystaj ze wzorów trygonometrycznych
13 paź 17:45
ZKS:
z * w = r * t(cos(φ) + isin(φ))(cos(ω) + isin(ω)) =
rt(cos(φ)cos(ω) − sin(φ)sin(ω) + (sin(φ)cos(ω) + sin(ω)cos(φ))i) =
rt(cos(φ − ω) + isin(φ + ω))
Korzystałem z
cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y) = cos(x + y)
oraz
sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
13 paź 17:53
tomek: L = z * w = (r * (cosφ + isinφ) ) * (t * (cosω + isinω)) = r * t( (cosφ + isinφ) * (cosω +
isinω)) = r * t( cosφ * cosω + cosφ * isinω + cosω * isinφ − sinω * sinφ ) =
= r * t ( ( cosφ * cosω − sinω * sinφ) + i(cosφ * sinω + cosω * sinφ)) =
= r * t (cos(φ + ω) + isin(φ + ω)) = P
c.n.d.

?
13 paź 17:55
ZKS:
Oczywiście zamiast cos(φ − ω) powinno być cos(φ + ω).
13 paź 17:55
tomek: | | 2√2 | | 1 | |
A co jeśli otrzymam takie kąty: cosα = |
| i sinα = |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
13 paź 17:59
tomek: I jeszcze jedno, jak
4√1 = z
sinφ nie istnieje
więc φ = 0? Bo szukamy w przedziale <0, 2π)
13 paź 18:13
tomek: I jeszcze jedno, jak
4√1 = z
sinφ nie istnieje
więc φ = 0? Bo szukamy w przedziale <0, 2π)
13 paź 18:14
Krzysiek: sinφ=0
zamiast rozpisywać sin i cos łatwo wyznaczyć φ z rysunku
φ to jest kąt od dodatniej osi OX do wektora o początku w punkcie (0,0) do punktu (x,y) ,gdzie
z=x+yi
czyli tu do punktu (1,0)
zatem kąt wynosi 0 (wektor pokrywa się z osią OX)
13 paź 18:16
tomek: czyli dobrze napisałem ?
13 paź 18:24
Krzysiek: poza tym: "sinφ nie istnieje" to ok.
13 paź 18:24
tomek: | | 2√2 | | 1 | |
A jak będzie cosφ = |
| i sinφ = |
| da się kąt wyznaczyć? |
| | 3 | | 3 | |
13 paź 18:26
Krzysiek: jakiś to kąt będzie ale nie wiem ile dokładnie wynosi...
może podaj przykład w którym coś takeigo otrzymałeś?
13 paź 18:30
tomek: ok, to dokończę przykład:
4√1
z
0 = 1(cos0 + isin0) = 1 ?
| | π | | π | |
z1 = 1(cos |
| + isin( |
| ) = i |
| | 2 | | 2 | |
z
2 = 1(cosπ + isinπ) = −1
| | 3π | | 3π | |
z3 = 1(cos |
| + isin( |
| ) = −i |
| | 2 | | 2 | |
?
13 paź 18:31
tomek: Taki kąt otrzymałem dla 2√2 + i.
13 paź 18:32
Krzysiek: poprzednie zadanie ok
co do 2√2 +i
wolfram pisze,że:
φ≈19,4712
skąd taki przykład? musisz zamienić na postać trygonometryczną?
13 paź 18:39
tomek:
13 paź 18:41
tomek: to chyba ostatni przykład dla upewienia się:
4√1 + i = z ⇒ φ = 45
o?
zatem:
| | 45o + 0 | | 45o + 0 | |
z0 = 6√2((cos |
| ) + isin( |
| )) rozpisywać to dalej czy w takiej |
| | 4 | | 4 | |
formie?
13 paź 18:56
Krzysiek: na początku powinno być: 8√2
rozpisz jeszcze z1 ,z2 ,z3
13 paź 18:59
tomek: racja

ale reszte tak zostawić?
13 paź 19:00
Krzysiek: ja bym zostawił, możesz też poszukać tabeli z wartościami cos i sin np. dla π/8
13 paź 19:02
tomek: | | 405o | | 405o | |
z1 = 8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 765o | | 765o | |
z2 = 8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1125 | | 1125 | |
z3 = 8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
13 paź 19:03
tomek: a dla
3√2 − 2i ⇒ φ = 315
o
| | √2 − √6 | | √6 + √2 | |
z0 = 6√8 (cos105o + isin105o) = |
| + |
| i ? |
| | 4 | | 4 | |
13 paź 19:11
Krzysiek: 6√8 =
√2
| | 1−√3 | | 1−√3 | |
czyli: √2 * |
| = |
| |
| | 2√2 | | 2 | |
13 paź 19:18
tomek: ok już rozumiem czyli tutaj
6√−27 to φ = 180
o
z
1 =
√3i
z
4 = −
√3i
Tak w ogóle bardzo dziękuję za poświęcony czas
13 paź 19:35
Krzysiek: jak wyniki podniosę do 6 potęgi to wyjdzie −27 więc jest ok.
13 paź 19:39
tomek: | | 3 | |
to ostatni przykład: √3 + 4i nawet nie wiem jak początkowy kąt wyznaczyć bo wychodzi |
| |
| | 5 | |
13 paź 19:42
Krzysiek: tu nie musisz zamieniać na postać trygonometryczną, żeby to wyliczyć
√3+4i =a+bi /2
czyli: 3+4i=a2 +2abi −b2
i teraz rozwiązujesz uklad równan porównując części rzeczywiste i urojone
13 paź 19:45
tomek: Tego nie miałem jeszcze, mógłbyś pomóc?
13 paź 19:47
Krzysiek: 3=a2 −b2
4=2ab
i rozwiązujesz układ równań wyznaczając a,b
13 paź 19:48
tomek: a czemu nie wyznaczam postaci trygonometrycznej? jak to zauważyłeś?
13 paź 19:50
Krzysiek: Sam zauważyłeś, że nie dasz rady wyznaczyć φ, więc z postacią trygonometryczną nie pójdzie...
możesz tez 'trafiać' rozwiązanie
co podniesione do kwadratu da: 3+4i
np. (2+i)2 =4+4i−1=3+4i
czasem da się szybko zauważyć rozwiązanie, jednak lepiej je wyliczyć
13 paź 19:53
tomek: ok, dochodzę do momentu gdy b
4 − 3b
2 − 4 = 0
t =b
2
t
2 − 3t − 4 = 0
b =
√2 v b = −
√2
o to chodziło?
13 paź 19:55
tomek: ok źle:
t2 − 3t + 4 = 0
i Δ < 0
13 paź 19:57
13 paź 20:00
ZKS:
Jest też wzór na obliczenie z =
√a + bi
| | 1 | |
z = ± |
| (√|z| + a + sgn(b) * i * √|z| − a) |
| | √2 | |
z =
√3 + 4i |z| =
√32 + 42 = 5
| | 1 | | 2√2 | | √2 | |
z = ± |
| (√5 + 3 + i√5 − 3 = ±( |
| + i |
| ) = ±(2 + i) |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
13 paź 20:08